"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Січень » 26 » Не дери корово кирпу, коли коза йде
08:47
Не дери корово кирпу, коли коза йде

Статус годувальниці, який здавна в народі належав корові, нині на селі все частіше відвойовує коза, недарма ж її називають міні-коровою. Козу легше прогодувати, з нею менше мороки та й молоко вважається кориснішим за коров’яче. Сім’я Степана і Наталії Шаповалів з Іржавця понад 20 років тримає на своєму подвір’ї малих молочниць. Наталія Леонідівна, 45 років тому народилася у рік Кози (Вівці) тож, мабуть, не випадково ці милі тварини виявляють особливу прихильність до своєї господарки, обдаровуючи її родину і цілющим продуктом, і приплодом.
Нині у господарстві Шаповалів – п’ять кіз і цап. Найстаріша – 12-річна Берізка, на два роки молодша – Зорька, від якої – дев’ятирічна Зірка, а вже від неї – дворічна Квітка. Марту ще козеням господарі купили в односельців. Чотири дійні кози щоденно дають 12-13 літрів молока. А вже господиня турбується, щоб родина ласувала і простим кисломолочним і делікатесним напівтвердим сирами, і сирниками, налисниками, варениками…
В їхній сім’ї всі полюбляють і свіже козяче молоко. Чоловік Степан Іванович, сини 17-річний Євген – нині студент і 24-річний Олександр – працює пекарем у Києві, ніколи не відмовляться від чашечки парного молока.
– Діти змалечку пили парне молоко, тому й хворіли менше за сусідських, – розповідає Наталія. Козяче молоко має неабиякі лікувальні властивості: підтримує імунітет, знижує холестерин у крові, нормалізує рівень цукру та кров’яний тиск.
Цап Каштан – «багатодітний батько» в нашому селі, але аліментів не сплачує, – сміється господиня. – Найбільший приплід зі своїх кіз отримували від Берізки й Зірки – по троє козенят. Виношують кози потомство протягом п’яти місяців. Траплялося що й двічі на рік приводили козенят.
Наші кізки до їжі – невибагливі. На зиму заготовляємо приблизно 20 центнерів сіна, два центнери буряків. До раціону також додаємо зерно, варену картоплю, квасолиння, кукурудзяне листя. Полюбляють кізки й гарбузи, кабачки, капусту, а делікатесом для них є хліб, яблука, кленове листя, кропива.

У Шаповалів кози ручні, господарів впізнають по голосу, відгукуються.
– Кози волелюбні, компанійські й самостійні тварини. Впертими, норовливими стають від тривалої неволі. А ще вони дуже охайні, – розповідає про своїх улюблениць Наталія. – Місце, на якому лежать, завжди повинно бути чистим. Сіно чи листя, яке впало на підлогу, їсти не будуть. Не питимуть і брудної або несвіжої води. Ми своїх ласунок частуємо підсолодженою медом водичкою.
Крім кіз Шаповали тримають тринадцятеро в’єтнамських свиней, кролів, бджіл та птицю. Значна частина роботи по господарству лягає на плечі господині двору. Чоловік, інвалід ІІ групи, в міру можливостей допомагає щодень, а сини – як приїздять додому. Влітку вони підсобляють мамі на городі й заготовляють сіно для домашніх молочниць.
У рамку:
Символ 2015 року – синя (зелена) дерев’яна Коза (Вівця). Славиться цей знак … Зодіаку гостинністю і терпимістю. Коза ніжна, чутлива, віддана і невибаглива.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 495 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук