"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Березень » 6 » Настя Головань найбільше любить твори Шевченка і Сковороди
20:56
Настя Головань найбільше любить твори Шевченка і Сковороди

9 березня Україна святкує 204-у річницю від дня народження Тараса Шевченка. Великого українського поета цінують в усьому світі. Захоплюється творами Кобзаря й дев’ятикласниця Анастасія Головань із Бурімки.
У домашній бібліотеці Голованів близько 150 книжок. Твори Шевченка – на особливому місці. Їх Настя перечитувала ще з дитинства. Багато з віршів знає напам’ять. А найбільше любить Тарасові «Думи мої, думи мої…», «Садок вишневий коло хати…», «Заповіт». Вважає, що «Кобзар» повинен бути в кожній родині.
– Минуло більше двохсот літ, як народився Великий Кобзар, а його вірші актуальні й нині. Ми, як і Тарас, й досі шукаємо і не знаходимо відповіді на питання «чия правда, чия кривда, і чиї ми діти?». Його звертання до українців «Якби ви вчились, так, як треба, то й мудрість би була своя», співзвучне сьогоденню. А ще він щиро радив: «Свою Україну любіть, Любіть її во время люте, В останню тяжкую минуту за неї Господа моліть». Ми маємо пам’ятати пророчі вірші Кобзаря й щиро вірити, що «… на оновленій землі врага не буде, супостата…». Він любив Україну і мріяв бачити її незалежною. Про це мрію і я. Щоб наша країна була справді вільною демократичною державою, заможною і сильною, – говорить школярка.
Від свого батька Настя вперше дізналася й про великого мандрівного філософа Григорія Сковороду. Їй імпонує його філософія життя та духовне бачення світу. Юна дівчина вважає, що жити треба, як научав мислитель: скромно, не хизуватися багатством, допомагати людям і не лінуватися.
– Для філософа велику цінність має душа,– по-дорослому розмірковує Анастасія. – Тобто щастя, якого прагне людина, визначається нашим внутрішнім душевним станом і не пов’язане зі світом матеріальних речей. А ще у мудреця є багато геніальних висловів: «З усіх утрат утрата часу найтяжча», «Добрий розум робить легким будь-який спосіб життя», «Не все те отрута, що неприємне на смак», «Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга».
Із зарубіжних авторів Настя віддає перевагу Омару Хайяму.
– У мене троє дітей – і всі розумні. Жодних проблем у навчанні не було. Для нас, батьків, вони – особистості. Найголовніше – це любити дітей, і не просто слухати їх, а чути, – говорить мама Жанна Головань.
– Анастасія – розумниця, красуня та відмінниця! – хвалить свою вихованку класний керівник Ольга Підгайна. – А ще організатор усіх шкільних заходів. Їй це дуже подобається. На виставках – постійно її роботи, бо гарно малює, вишиває та робить аплікації. Неодноразово брала участь у районних предметних олімпіадах. У цьому році здобула перше місце з математики, друге та третє – з інформатики й фізики.
Відпочиває Настя теж із книжкою. Каже, хоче в подарунок книжку Пантелеймона Куліша «Чорна рада», бо там відтворені історичні події, які відбувалися у нашому краї, у Ніжині.
У майбутньому дівчина мріє подорожувати, зокрема відвідати Францію й піднятися на Ейфелеву вежу та пройти стежками, якими колись мандрував Сковорода.
Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 451 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук