"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Серпень » 1 » Наша армія
17:10
Наша армія
У військовій частині чекають на контрактників
Останній обов’язковий призов українців до армії відбудеться у вересні цього року, далі військовослужбовців строкової служби замінять контрактники. Це один із етапів створення професійної армії, передбачений програмою реформування Збройних Сил України.
Контрактники мають можливість вільно вибирати місце та умови служби на всій території Україні, зробити кар'єру та служити у миротворчих підрозділах за кордоном, отримати заочно вищу освіту під час служби і ще чимало пільг. Про це розмова з командиром військової частини А 1479, полковником Андрієм Коваленком.

– Андрію В’ячеславовичу, директива щодо розформування військової частини А 1479 діє до грудня 2015 року. Якщо частина розформовується, чому ви приймаєте військовослужбовців на контрактну службу?
– На складах частини зберігається понад 130 тис. тонн боєприпасів – це велика кількість, тож виконати цю директиву майже не можливо. З території частини необхідно вилучити близько 60 тис. тонн боєприпасів. Для утилізації, підриву, виконання інших видів робіт потрібні професійні працівники-військовослужбовці. Тому було прийняте рішення поновити приймання на контрактну службу. На сьогодні розглядається попереднє рішення щодо перенесення розформування військової частини до 2017 року.
– Хто може бути контрактником?
– Раніше на військову контрактну службу приймали лише осіб, які вже служили в армії. Нині – можуть служити усі бажаючі громадяни України призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну або повну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов’язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою, віком від 18 до 40 років, мають відповідну фізичну підготовку і визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я до проходження військової служби.
– Які професії затребувані, зокрема у вашій військовій частині?
– В першу чергу запрошуємо чоловіків на посади пожежників, такелажників, стрільців. Служать за контрактом у нас і 22 жінки, з них п’ять прийняли цього року.
– На який період укладають контракт?
– Перший контракт укладається на три роки. Наступні – на термін не більший п’яти років. Щоб укласти контракт, слід звернутися до військкомату за місцем проживання.
– Які пільги надаються контрактникам?
– Військовослужбовцям гарантується стабільне грошове забезпечення (його розмір залежить від посади та вислуги років), право на отримання житла, достойна пенсія. Крім того, контрактники забезпечуються безкоштовним харчуванням і робочим одягом, мають право на заочне навчання у вищих військових навчальних закладах та безкоштовне медичне обслуговування, а також пільговий відпочинок з членами сім’ї в санаторіях Міністерства оборони України. З 1 січня 2014 року за найом жилих приміщень військовослужбовцям Збройних Сил виплачуватиметься грошова компенсація: у Києві – 2436 грн., Сімферополі, Севастополі та обласних центрах – 1827 грн., в інших населених пунктах – 1218 грн.
Сьогодні зусилля Міністерства ЗСУ спрямовані на збільшення грошового забезпечення військовослужбовців за контрактом. З 1 квітня цього року водії і такелажники (з мінімальною вислугою років) отримують 1818 грн., командири відділення – 2322 грн., заступники командира взводу – 2394 грн. Розмір заробітної плати поступово зростатиме у вересні 2013 року, січні та квітні 2014 року. З 1 липня 2014 року розмір грошового забезпечення за типовими посадами складатиме: водій і такелажник – 3030 грн., командир відділення – 3870 грн., заступник командира взводу – 3990 грн. Заробітна плата зростатиме і надалі.
– Кажуть, що укладати контракт на службу в армії людей спонукає безробіття…
– Так, сьогодні важко знайти стабільну роботу, а в армії можна заробити на життя, отримати соціальні гарантії. За наявності житла на базі військової частини контрактник може мешкати зі своєю родиною.

За словами командира військової частини, боєприпаси на території Ічнянського району не утилізуються. Зі складів їх вивозять на спеціалізовані полігони Збройних Сил України. Минулого року вивезли 10 тис. тонн боєприпасів. Цього року планується відправити на утилізацію 15 тис. тонн, з початку року уже вивезено 6 тис. тонн.
На сьогодні на арсеналі працює 250 військовослужбовців (офіцери, прапорщики, контрактники: сержанти, солдати) і 350 цивільних осіб (завідувачі сховищ, слюсарі, робітники). В зв’язку з утилізацією боєприпасів їх кількість зменшується, тому в першу чергу відбуватиметься скорочення складу цивільних осіб.
Наталія Єпіфанович

Переглядів: 564 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук