"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 19 » На вікні – розсада
14:18
На вікні – розсада
У лютому городники готують насіннєвий матеріал до посіву. Його калібрують, дезінфікують, обробляють розчинами стимуляторів росту, намочують та загартовують. Підготовляють і місце для розсади, це, зазвичай, великі підвіконня, де багато світла і тепла. Поради щодо вирощування розсади дає досвідчена городниця, ічнянка Віра Кочмарук:
– Настав час перебрати насіння, перевірити терміни придатності. Щоб одержати хороший урожай, насіння має бути доброякісним. Зберігати його треба у паперових пакетах або скляних ємностях закритих пластмасовими кришками з дірочками, щоб насіння дихало. Томати, огірки, кабачки, дині й гарбузи зберігають схожість протягом п’яти років. Капуста, редиска, редька, морква, кріп, петрушка, перець, базилік, баклажани й цибуля – два-три роки.
– Що можна сіяти зараз?
– З 20 лютого до 10 березня можна сіяти ранні й пізні сорти перцю та баклажани на розсаду. Ранні сорти перцю «Ласточка», «Айвенго», пізні – «Каліфорнійське диво». Насіння перцю проростає повільно, тому перед посівом його пророщую. На добу заливаю талою сніговою водою, яку міняю кілька разів. Потім зливаю, а насіння замотую у вологу серветку. По мірі висихання, зволожую талою водою. Через 5-6 днів перець накільчиться й проросте. Злегка підсушую насіння і висипаю у підготовлену тару.
– Який грунт берете для розсади?
– Живильну суміш заготовляю заздалегідь. Беру по відру городньої землі та листяного компосту, два відра перегною, півлітра піску, одну-дві склянки попелу. Можна додати і тирсу, що перегнила. Суміш перемішую і пересіваю на велике сито. Потім висипаю у ящички, висота яких із землею 10 см. За три-чотири дні до посіву грунтосуміш зволожую світлорожевим розчином марганцівки. Перець можна сіяти з пікіровкою і без неї. Я практикую не пікірувати.
– Як правильно сіяти насіння?
– Неглибокі рядочки (до 1 см) роблю лінійкою. Відстань між рядками – 5 см. Пророслі перчинки викладаю на відстані 3-4 см, якщо не пікірувати. Ямочки загортаю, трішки зволожую водичкою і накриваю плівкою у 2-3 шари. Ящики ставлю у тепле місце, бо ця культура теплолюбна. Коли появилися сходи, плівку знімаю і ящики виставляю на підвіконня. Бажано, щоб вікна виходили на південь або південний схід. Ящики можна підняти на дощечки, щоб перцю було тепло. Щоб рослини не витягувалися, а коренева система укріплювалася, у приміщенні 3-5 днів видержую температуру +15-17°С. Далі температуру підвищую до +25°С. По мірі висихання грунту, вранці поливаю теплою талою або дощовою водою. Через 7-10 днів, коли перець має два справжніх листочки, підживлюю добривом «Ріст-концентрат» або «Чарівна суміш», можна і курячим послідом (1 л на 20 літрів води).
– Коли розсаду висаджуєте у відкритий грунт?
– Перці висаджую у грунт, коли він прогріється до +14..+16°С і мине загроза весняних поворотних заморозків. В основному у третій декаді травня – першій половині червня. Щоб зменшити ушкодження кореневої системи, перед висаджуванням розсаду рясно поливаю. В’яла розсада погано приживається і втрачає перші бутони.

До кінця лютого також висаджують високорослі і середньорослі насіння томатів для розсади в добре облаштованих теплицях. Місяць підходить для сіяння огірків і висаджування цибулі-ріпки в ящики для зелені. В останніх числах лютого сіють насіння петрушки, базиліка на зелень, селери для вирощування на підвіконні.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 432 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук