"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 15 » «На траву роса впала, а в Ольшані в нас Купала»
14:48
«На траву роса впала, а в Ольшані в нас Купала»

Молодь, багаття, вінки, опудало, квітка папороті... Зрозуміло, що мова йтиме про свято Івана Купала.
7 липня — один із найдивовижніших, найзагадковіших свят. З особливим трепетом завжди очікували на це свято юнаки та дівчата. Адже всі вони щиро вірили, що в ніч з 6 на 7 липня можна дізнатися про свою долю, чи будеш наступного року в парі, чи суджено тобі вийти заміж, одружитися...

Як завжди в Ольшані традиційно починалися святкування ввечері 6 липня. Ведучі вітали всіх присутніх із святом. Далі розгорнулося дійство: дівчата споряджали опудало Марени і починали водити навколо неї хороводи, співали жартівливі пісні. Невдовзі з'являлося Водяник (роль, якого виконував Богдан Кисіль), який вже не одну тисячу літ прожив на світі, та на Купало молодіє відразу, бажав людям здоров`я, обливав водою, закликав берегти кожну рибку, кожний струмочок. Сподобалась глядачам і Відьмочка (Роксолана Грузденко), яка заважала святкувати, а Чаклун (Олег Іващенко) відганяв злі сили.
Не обійшлося тут без ворожінь. Вже геть пізно ввечері дівчата пускали на воду зарання сплетені вінки. Кожна з дівчат намагалася, щоб її вінок був найкращим і обов'язково відрізнявся від інших. Для цього вплітали яскраву велику квітку. А кожен з хлопців на протилежному березі намагався спіймати вінок своєї коханої. Це був ще один знак, що бути їм у парі все життя.
Цього року ми вирішили змінити формат свята, глядачі мали змогу прийняти участь в різноманітних конкурсах. Дійство супроводжувалося купальськими піснями у виконанні Наталії Пічкуренко. Час спливав непомітно – святкове дійство вдалося!.
І наостанок – співчуття. Співчуття тим, хто тієї ночі не прийшов до ставу, – ви не отримали потужного, емоційного, позитивного заряду…

Галина Пічкуренко, с. Ольшана
Переглядів: 557 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук