"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Серпень » 12 » На тернистому шляху незалежності
10:47
На тернистому шляху незалежності
На тернистому шляху незалежності
Для країни 20 років – термін невеликий. Проте, якщо брати від точки відліку народження нової держави, то 20 років незалежності України – це слушний привід замислитися: звідки ми, власне, вийшли і куди йдемо. Що з тверджень, мрій та планів реалізовано за цей час, а що так і залишилося благими намірами?
24 серпня 1991 року Верховна Рада проголосила Акт незалежності України. Відбулися Всеукраїнський референдум і вибори першого Президента України, яким став Леонід Кравчук. У Біловезькій Пущі підписано знамениту угоду про створення Співдружності незалежних держав.
З 1 січня 1992 року в Україні були запроваджені купони багаторазового використання, що розглядалися, як попередники повноцінної національної валют, а через півроку Україна вийшла з рубльової зони.
Верховною Радою затверджено державну символіку. Україна стала членом МВФ. Прем’єр-міністр України – Леонід Кучма.
1993 рік – під гаслами приватизації, комерціалізації йшов процес розбазарювання національних багатств, збагачення окремих осіб за рахунок пограбування народу. Відбулося нечуване для мирного часу падіння рівня життя основної маси населення (близько 64 % його опинилося за межею бідності).
У 1994 році – Президентом України обрано Леоніда Кучму. З’являються перші українські паспорти. Починається приватизація. Цього року вперше на прилавках магазинів з’являється лялька Барбі, стають звичними кока-кола і чупа-чупс.
У 1995 році Україна активізувала відносини з країнами Заходу. На початку травня відбулися плідні переговори в Італії. 11 травня Україну з офіційним візитом відвідав Б.Клінтон.
1996 рік – прийняття Конституції України. Вводиться в обіг нова грошова одиниця – гривня.
За кількістю завойованих медалей на XXVI літніх Олімпійських іграх збірна команда України увійшла в десятку найсильніших спортивних держав світу.
Для 1997 року характерним є налагодження відносин з державами СНД. Україна підписала Хартію про особливе партнерство з НАТО. Продовжується падіння промислового виробництва, загострюється фінансова криза, збільшується дефіцит державного бюджету, зростає заборгованість по зарплаті. Понад 40% товарообігу відбувається на бартерній основі.
19 листопада у складі міжнародного екіпажу на борту американського космічного корабля «Колумбія» на навколоземну орбіту вперше виходить громадянин незалежної України Леонід Каденюк.
1998 рік – відкриття Монетного двору Національного банку – подія історична, бо останню монету в Києві чеканили ще в епоху Древньої Русі.
Президент підписав Указ про встановлення Дня пам’яті Жертв голодомору.
1999 рік – вперше за останнє десятиріччя виявилися ознаки економічної стабілізації, скорочення дефіциту Державного бюджету України, знизився рівень інфляції, промислове виробництво зросло на 5,3 %. Верховна Рада ухвалила Закон «Про вибори Президента України». Віктор Ющенко – Прем’єр-міністр.
2000 рік – Україна – непостійний член Ради Безпеки ООН. Леоніда Кучму звинуватили в причетності до зникнення опозиційного журналіста – Георгія Гонгадзе (так званий „касетний скандал”). Саме це й послужило початком акції «Україна без Кучми», організованої опозицією.
Назавжди припинено діяльність Чорнобильської АЕС.
підготувала Світлана Цюпка (далі буде)

Переглядів: 845 | Додав: 12345 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук