"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 5 » На телефонній лінії – шахраї
13:29
На телефонній лінії – шахраї
На території області останнім часом скоюються протиправні діяння особами не чистими на руку і совість. Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування співробітників поліції по радіо, телебаченню і на сторінках преси, громадяни продовжують потрапляти на гачок аферистів..
Шахраї підстерігають нас на кожному кроці. Під обман може попастись кожен, шляхом зловживання довірою чи використання найпримітивніших людських забаганок. Надмірна довірливість – ось перший козир, який спрацьовує на руку злодіям. Здебільшого жертви самі проявляють необережність.
У який спосіб працюють злочинці
Під виглядом соціальних працівників, співробітників Пенсійного фонду вони, зловживаючи довірою чи обманом, шахраї потрапляють до будинку престарілих громадян і під приводом обміну грошей заволодівають їх заощадженнями.
Останнім часом з’явилося телефонне шахрайство, коли зловмисник дзвонить до ймовірної жертви та повідомляє, що ніби-то її сина затримали поліцейські, оскільки той потрапив у «некрасиву історію» і саме зараз вирішується питання про його подальшу долю. Для «позитивного вирішення питання правоохоронцям потрібно передати дві тисячі гривень (чи іншу, більш значну суму) шляхом перерахування грошей на вказаний номер мобільного телефону або на відповідний рахунок пластикової картки, після чого її сина відразу відпустять» – стандартна, знайома схема, але вона спрацьовує. Налякана жертва, почувши невтішну новину про сина, слухняно виконує поради, навіть не здогадавшись перевірити інформацію телефонним дзвінком синові. А через кілька годин той сам обізвався живий і здоровий…
Словом, зловмисники не дрімають, а через свою довірливість і легковажність страждають наші співгромадяни, особливо люди похилого віку.
Ще одна пастка шахраїв
Трапляється безліч випадків, коли шахрайки за допомогою ворожіння «знімають пороблене», вибираючи, в основному, жінок і дівчат, видурюючи у них коштовності і гроші. Не даючи отямитися, шахрайки розповідають про велике горе, яке буцімто очікує родину, і беруться зняти злі чари за допомогою маніпуляцій з волоссям, голками, хрестами…
Також мають місце і непоодинокі випадки, коли незнайомці просяться до хати під найрізноманітнішими приводами: переповити дитину, попити води, спитати про якогось невідомого сусіда... І доки господар відволікається, спритники встигають «почистити» всі таємні схованки з грошима та цінностями.
Як не стати жертвою
Тож будьте обачними, обережними і не довіряйте першій ліпшій людині, перевіряйте документи, коли до вас приходять з подібними пропозиціями. У разі появи на вашому подвір’ї, вулиці чи у населеному пункті підозрілих осіб негайно повідомте про це до поліції за телефоном «102». По можливості занотуйте номерні знаки транспортних засобів, на яких вони пересуваються. Тільки разом ми зможемо подолати подібні негативні явища!

Микола Омельченко, начальник Ічнянського відділення поліції
Переглядів: 384 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук