"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Листопад » 9 » На полях району
10:07
На полях району
Скільки посіють хліба – покаже весна

Сільськогосподарські підприємства району завершили посів озимих культур під урожай 2013 року. За оперативними даними управління АПР РДА, сільгоспвиробники, без урахування фермерських господарств, посіяли 12 тис. га озимих культур: 10 га озимої пшениці, 2 га – озимого жита. Під озимий ріпак аграрії відвели площу в межах 4344 га.
Прогнозувалося, що цього року площа озимих, без урахування ріпаку, сягне 14 тис. га, однак на практиці від запланованої вона менша на 2 тис. га. В управлінні АПР це пов’язують головним чином із позаплановим збільшенням цієї весни площ кукурудзи та соняшнику. А як відомо, строки збирання цих культур досить пізні, тож аграрії просто не мали можливості підготувати ріллю для посіву озимих.
Як розповів головний спеціаліст по рослинництву управління АПР Юрій Васюра, наступного року аграрії району мають намір зменшити площі під технічні культури та збільшити посів кукурудзи не менше ніж 30 тис га. Соняшнику мають намір віддати площу вдвічі меншу, від цьогорічних 12 тис. га. Чи вплине це на збільшення площ озимої пшениці, жита та ячменю урожаю 2014 року – покаже час. Не виключено, що через можливу пізню весну, а відповідно й стислі строки посівної кампанії, аграріям доведеться наздоганяти втрачений час за рахунок посіву кукурудзи, адже деякі її гібриди можна сіяти до початку червня. Проте у сільгоспвиробників залишиться можливість віддати під «хлібні» культури звільнені площі від ріпаку.
Наступного року очікується також збільшення площ посіву цукрових буряків – не менше 1000 га. Але на це може вплинути тільки відновлення виробництва цукру на Парафіївському цукровому заводі.
Хоча посівна кампанія в господарствах і закінчилася та аграрний рік триває. На полях обмолочено лише 40% кукурудзи. Пізні жнива головним чином пов’язані зі значними площами кукурудзи, які цього року сягнули 28 тис. га, що становить майже половину всіх посівних площ у районі.
Андрій Грудницький
Переглядів: 454 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук