"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 28 » На поховання в середньому витрачається від шести до десяти тисяч
14:02
На поховання в середньому витрачається від шести до десяти тисяч
Усе у цьому житті має свою ціну. Тому ми вирішили порахувати, скільки нині доводиться тратитися родичам на поховання близької людини. Прицінилися до ритуальної атрибутики і ось що вийшло. Дерев’яна труна, драпована тканиною, коштує від 400 до 650 грн., лакована – 1800. Дерев’яний хрест – від 100 до 250 грн., металевий – 320-750 грн.
Щоб більш-менш достойно відрядити небіжчика в останню дорогу, обов’язково треба придбати: покривало, подушку, наволочку (все це краще купити в наборі від 100 до 300 грн.), вінки зі штучних квітів – від 65 до 500 грн., корзини – від 45 до 350 грн., хустки – від 10 до 35 грн., рушники – від 14 до 50 грн., похоронний набір (свічки, молитва, іконка, хрест) – 30 грн., спеціальний одяг для покійного («на липучках») жіночий – 200 грн., чоловічий – 390 грн., (нове вбрання та взуття коштуватиме мінімум 1000 грн.).
В Ічні послуги катафалку і копачів могили надають ритуальні служби, а також місцевий комунгосп. Вартість послуг від 1400 до 1750 грн. Що стосується послуг священика, то кожна церква встановлює свої правила. Взагалі-то відспівати покійного, відправити над могилою чин поховання («запечатати» могилу, як кажуть у народі) – це обов’язок священика. Він має безкоштовно задовольнити релігійні потреби людей. Та, зазвичай, робота панотця віддячується пожертвою для церкви. Сьогодні відспівати покійника коштує від 150 грн.
Пам’ятники можна замовити різні: із крихти коштує від 950 до 1500 грн., литий з бетону – 1300 грн., з граніту – від 4000. А керамічна табличка до пам’ятника коштує 160 грн.
До вище переліченого, доплюсовуємо ще й вартість чотирьох поминальних обідів (після поховання, на дев’ятий і сороковий дні та на роковини) зі скромним розрахунком 100-120 грн. на людину, а також панахиди. Виходить близько восьми тисяч. Ці витрати можна частково компенсувати матеріальною допомогою, яку надають на підприємствах родичам покійного. Часткову допомогу на поховання надає й держава. Якщо помер пенсіонер, то родичі повинні звернутися до управління Пенсійного фонду, де їм виплатять матеріальну допомогу у розмірі двох пенсій померлого. Якщо людина працювала, то допомогу на поховання у розмірі 1400 грн. виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Якщо небіжчик був інвалідом, за заявою рідних, кошти може повернути управління праці та соціального захисту. У міській раді теж передбачена допомога на поховання. Громадянам з Ічні, Августівки та Дружби, які звернулися протягом шести місяців після смерті померлого, виплатять 500 грн., але за умови, якщо на день смерті їхній родич не працював, не отримував пенсії, не перебував на службі і не був зареєстрований у центрі зайнятості як безробітний.
Тож загальна вартість «квитка» в останню путь становить приблизно 6-10 тисяч гривень.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 356 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук