"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 9 » На обліку в районній лікарні 39 ВІЛ-інфікованих
14:33
На обліку в районній лікарні 39 ВІЛ-інфікованих
1 грудня пройшов Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом «Я за! Профілактика ВІЛ». Основною метою його є підвищення обізнаності населення щодо проблеми ВІЛ/СНІДу.

ВІЛ-інфекція – повільно-прогресуюче інфекційне захворювання, яке викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), характеризується ураженням клітин імунної системи, тривалим безсимптомним перебігом з наступним розвитком незворотних пошкоджень імунної системи.
СНІД – синдром набутого імунодефіциту є термінальною стадією ВІЛ-інфекції.
Шляхи передачі ВІЛ: незахищений статевий контакт; переливання зараженої крові, використання зараженого медичного інструментарію, інфікування дитини від матері під час вагітності, пологів або годування.
Джерелом інфекції є хвора людина чи вірусоносій.
Групи ризику щодо інфікування ВІЛ: споживачі ін’єкційних наркотиків; особи, що надають сексуальні послуги за винагороду; чоловіки, що мають статеві стосунки з чоловіками; статеві партнери споживачів ін’єкційних наркотиків; клієнти осіб, що надають сексуальні послуги за винагороду; статеві партнери, чоловіків, що практикують статеві відносини з чоловіками.
Як ВІЛ спричиняє СНІД (термінальну стадію ВІЛ-інфекції, що виникає через відсутність відповідного лікування)?
ВІЛ –інфікує та знищую важливі клітини імунної системи (Т-халпери або СД4 клітини) і організм втрачає здатність опиратися інфекціям. Захворювання, які розвиваються у ВІЛ-інфікованих осіб, називаються «опортуністичними» є основною причиною встановлення діагнозу «СНІД».
Для діагностики ВІЛ-інфекції використовуються швидкі тести (дають можливість протягом 5-10 хв. ) отримати результат, не потребують значних затрат крові), імуноферментний аналіз (ІФА), який є більш точним і використовується для верифікації діагнозу «ВІЛ-інфекція».
Обстеження на ВІЛ-інфекцію проводиться у кабінеті «Довіра» КЛПЗ «Ічнянська ЦРЛ» безкоштовно, супроводжується до- та післятестовим консультуванням і є анонімним. Також інформацію можна отримати у соціальних працівників, сімейних лікарів. Чим більшою буде обізнаність населення щодо ВІЛ-інфекції, шляхів її передачі, профілактики, тим більше можливостей попередити її поширення та виникнення ускладнень, які загрожують життю.
Віта Ярошенко,
лікар-інфекціоніст
Переглядів: 409 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук