"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 14 » На Купала вінки на воду упали
15:52
На Купала вінки на воду упали

Вогонь, танці, пісні та веселощі – невід’ємні ознаки свята Івана Купала.
Наші предки вірили, що купальські обряди мають магічну силу, а бог Купало є покровителем шлюбу та кохання.

У міському парку було людно та гамірно. Працівники будинку культури підготували театралізоване дійство, яке пройшло на сцені парку. Довкола ритуальної берізки – Марени, символу зла, смерті та зими, дівчата та парубки в національних костюмах водили обрядовий хоровод та співали тематичних пісень. В цей час різна нечисть намагалася завадити проведенню обряду. Кульмінацією дійства стало запалювання багаття та стрибки через нього, пускання вінків на воду та спалення опудала Мари, символу нічного зла. Продовжився вечір народними гуляннями та концертною програмою.
Звичайно, театралізоване дійство має в собі дуже мало автентичних традицій, адже це лише шоу. Та не усі так думають. Альона Шрамко з Ічні та її подруга Влада Яресько з Миргорода вирішили взяти безпосередню участь у древньому обряді. По завершенню театралізованого дійства, як і годиться, вони стрибали через багаття та пускали вінки на воду. І все це у полотняних сорочках, які отримали у спадок від прабабусь.
– Цього року ми саме так домовились відзначити Івана Купала – пострибати через багаття та пустити вінки на воду, – розповідає Альона Шрамко. – Таким чином вирішили вшанувати традиції наших предків та додати колориту святу. Бо ж на Полтавщині, звідки ми родом, Купала святкують із більшим розмахом. Та і свою історію потрібно шанувати. До речі, бабуся багато розповідала цікавих історій та легенд. Одна з них про цвіт папороті, який з’являється в ніч на Івана Купала. Так от, у їхньому селі жив молодий хлопець, який ходив у ліс шукати квітку папороті. І знайшов. Але ні багатим, ні щасливим він не став. Він просто почав бачити потойбічний світ, духів серед людей. Йому від того було дуже тяжко і в решті її односелець збожеволів та невдовзі помер. Це дуже схоже на легенду, але бабуся говорила, що особисто знала того хлопця. Звичайно папороть не квітне, та хто ж знає що у лісі робиться Купальської ночі?
Андрій Грудницький
Переглядів: 536 | Додав: lora | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук