"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 19 » Можливе утворення трьох спроможних громад
14:18
Можливе утворення трьох спроможних громад
На сьогодні, після доопрацювання перспективного плану формування територій громад, на теренах району готові сформуватися дві об’єднані громади: Ічнянська та Парафіївська. Можливе утворення й третьої, до якої згодні увійти Южне, Бережівка й Тростянець. На день виходу газети було відомо, що 19 червня перспективний план формування територій громад Чернігівської області мала затвердити сесія обласної ради.
– Проект перспективного плану формування територій громад Чернігівської області – це ще не факт об’єднання, це умовний проект, – наголошує голова райдержадміністрації Григорій Герасименко. – Після розгляду в облдержадміністрації та затвердження сесією обласної ради перспективний план реформування розглядатиме Кабмін, де, зокрема, проведуть розрахунки щодо фінансової спроможності новоутворених громад, проаналізують ресурсну базу, чисельність населення площу території та інші показники. Тож кількість і межі громад ще можуть змінитися.
Зі слів голови РДА, можливість створення єдиної громади розглядалася ще під час сходів у лютому-березні. Але після червневих сходів, громадських слухань та сесій місцевих рад кількість потенційно спроможних громад зросла до трьох.
Зокрема, з Ічнею в одну громаду планують об’єднатися Щурівка, Городня, Ступаківка, Гужівка, Більмачівка, Рожнівка, Івангород, Крупичполе, Припутні, Бурімка, Андріївка, Дорогинка, Бакаївка, Монастирище, Заудайка, Хаєнки, Буди, Сезьки, Гмирянка, Ольшана.
Парафіївська громада об’єднає Парафіївку, Іваницю, Петрушівку, Іржавець, Мартинівку.
– Із 21 нинішньої громади три – Івангородська, Бакаївська і Рожнівська – виявили бажання залишитися самостійними, – продовжує Григорій Герасименко. – Але реформування не передбачає так званих білих плям, тобто коли громада ні з ким не об’єднується. Не проводити реформу не можливо, адже, йдучи до Європи, маємо прийняти європейські норми місцевого самоврядування й адміністративно-територіального устрою.
Наразі також залишається незрозумілим, як називатиметься громада, в яку згодні об’єднатися Бережівка, Тростянець та Южне: кожне з цих сіл претендує на центр громади. Хоча, як повідомляють обласні ЗМІ, для перспективного плану області уже розроблений паспорт Бережівської громади, тобто з центром у Бережівці.
Ще один приклад невизначеності – Іржавець. 10 червня на зборах громадян було прийняте рішення стати частиною Парафіївської громади, а 17 червня на сільській сесії сім депутатів із дев’яти присутніх проголосували за об’єднання з Ічнею. Тож у селі вирішили провести ще одні збори громадян.
Людмила Храпаль
Переглядів: 440 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук