"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2010 » Серпень » 13 » Місцеві вибори – нові правила
10:32
Місцеві вибори – нові правила

              

   10 липня цього року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про вибори депутатів [ ?]Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». 27 липня Закон підписав Президент Віктор Янукович.

  Законом передбачається проведення місцевих виборів 31 жовтня 2010 року з переходом від досі чинної пропорційної (партійної) до змішаної мажоритарно-пропорційної системи виборів до органів місцевого самоврядування. Виборчий процес має розпочатися 11 вересня.

   У законі також ліквідована норма про можливість самовисування кандидатів у мери. Це можуть зробити лише ті політичні сили, чиї місцеві осередки зареєстровані не менше, ніж за 365 днів до голосування. Грошової застави не потрібно. Депутати місцевих рад та сільські, селищні, міські голови обираються строком на чотири роки.

    І мабуть, найголовніший позитив, можливо, це декому й не сподобається, – заборона на створення виборчих блоків на місцевих виборах 2010 року, яку можна оцінювати як перехідний елемент від партійних списків до мажоритарки.

    Що ж стосується виборів депутатів та голів сільських, селищних рад, то вони можуть йти на вибори через самовисування без згоди партійних осередків. Тобто за мажоритарною системою. У той же час – до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних  у містах рад – за змішаною мажоритарно-пропорційною системою.

     Ще один цікавий факт із цьогорічного Закону про вибори – кандидати у депутати можуть балотуватися виключно в раду тільки одного рівня. Тобто, якщо раніше кандидат міг бути прописаний у партійний список до обласної, міської, районної рад одночасно, то тепер йому треба визначитися конкретно не тільки з партією, яка його висуватиме, але й з радою, в яку кандидат хоче балотуватися. Тобто, вже не буде широкої альтернативи, коли кандидат не пройшовши в обласну раду, мав шанс потрапити у міську, або ж коли пройшов у дві одночасно, починав вибирати кращий для себе варіант.

   А що найліпше в нинішній ситуації: місцеві вибори відбудуться поза виборами до Верховної Ради вперше за всю історію незалежної України. Це дає шанси місцевим політикам та громадським діячам випробувати свої сили у просуванні містечкових інтересів та власних проектів.

Підготував Микола Іванчин

Переглядів: 751 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук