"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 12 » Минулого року 450 жителів району стали донорами крові
13:53
Минулого року 450 жителів району стали донорами крові
14 червня – Всесвітній День донора. У нашому районі 26 жителів отримали звання «Почесний донор України». Минулого року здали кров 450 осіб.

За словами голови районної організації товариства Червоного Хреста Світлани Драган, торік донори району здали 180 літрів крові. Безкорисно віддають частинку себе задля порятунку інших та здали найбільше крові Почесні донори України Андрій Забабурін, Михайло Шевченко – по 26 літрів, Валентина Кириченко – 24, Андрій Голуб, Ігор Кириченко та Лідія Ющенко – по 22, Наталія Чмир –18.
Як кажуть, завжди на підхваті – працівники райлікарні: Любов Мажна, Тетяна Спиця, Лідія Герасименко, Сергій Фурса, Світлана Смоляр, Наталія Пучок, Ольга Лаврук. Долучаються до донорства і молоді медики: Анатолій Волков, Вікторія Піскунова. Цього року вперше здав кров Дмитро Накоренко – внук Почесного донора України Анатолія Брагіна. Щороку свою посильну допомогу вносять правоохоронці Яна Герасименко й Олег Сидоренко та працівники військової частини А 1479 Володимир Василенко, Світлана Дорогобід, Тетяна Хоменко, Вадим Хоменко, Лідія Левченко.
– Кров заготовляємо у контейнерах – гемаконах, – говорить медична сестра Ічнянського відділення переливання крові Валентина Ісаченко. – Направляємо в область, де її перевіряють на чотири основні інфекції: ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс. Свіжу заморожену плазму, альбумін, еритроцитарну масу та інші препарати для наших пацієнтів замовляємо в Чернігівській станції переливання крові.
– Скільки разів на рік можна здавати кров?
– Не частіше п’яти разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж 30-40 днів. Щоб це відбулося швидше, треба пити багато рідини. До того ж раціон донора повинен містити білок, бо від нього залежить рівень гемоглобіну в крові.
– Що порадите для охочих стати донором?
– Кров може здати практично кожна здорова людина старше 18 років. У списку протипоказань: вірусний гепатит, СНІД, туберкульоз, деякі паразитарні хвороби, злоякісні утворення, хвороби шкіри тощо. Напередодні процедури слід повечеряти, але відмовитися від жирної їжі, молочних продуктів. Пити можна солодкий чай, узвар, компот, мінеральну воду, їсти – варені крупи, хліб, овочі, фрукти (крім бананів). Алкоголь не дозволяється вживати за 48 годин до процедури, ліки – за 72, особливо, ті, що містять анальгін, аспірин. Не можна також палити за дві години до та дві – після процедури. Людині, яка здає кров, треба добре відпочити, виспатися. У день процедури легко поснідати. З собою обов’язково мати паспорт.
Лікарі стверджують: бути донором крові корисно, адже при періодичному її здаванні організм природно омолоджується. До того ж, кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство – нагода перевірити власний стан здоров’я.
фото «Донори – велика сила»
Три року тому семеро донорів врятували життя ічнянцю Володимиру Гольцю. Через шлункову кровотечу знизився рівень гемоглобіну – і чоловік втратив свідомість. Карета швидкої допомоги доставила непритомного хворого у реанімаційне відділення ЦРЛ, де за його життя боролися медики. Але потрібна була донорська кров.
– Ніколи не думав, що стільки добрих людей мене рятуватимуть, – говорить Володимир Полікарпович. – Ічнянці Сергій Драган та Микола Терещенко, мій сусід Олександр Шкребко, пресвітер Парафіївської помісної церкви християн віри євангельської Сергій Варченко, дружбинці Юрій Андрєєв, Олександр Яцеленко та Ярослав Смагін навіть у Великдень здали для мене кров. Людське життя коротке, як пташиний політ, але Господь не дав мені померти. Завдячуючи донорам, медичним працівникам, я сьогодні живу на землі.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото Наталії ЧЕРНЕНКО
Переглядів: 463 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук