"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 3 » Микола Рахній зустрів дев’яносту осінь
12:12
Микола Рахній зустрів дев’яносту осінь

29 вересня виповнилося 90 років людині щирого, небайдужого серця і неспокійної вдачі, колишньому остарбайтеру Миколі Рахнію з Іржавця.
Народився він у Крупичполі. Був звичайним сільським хлопцем. Але війна перекреслила мирне життя. Пам’ятає Микола Рахній, як у далекому 1942 році його, 16-річного юнака, окупанти вивезли з рідного села на примусові роботи до Німеччини. Там працював на фабриці, але коритися німцям не хотів і разом із товаришами пробував тікати в Україну.
– Переховувалися ми у горах, ночували на сіннику, їли ягоди, щавель. Але нас спіймали охоронці, допитували, дуже били, – згадує Микола Васильович. – Ледь вижив. Після цього два роки працював на іншій фабриці. У 1945 році нас звільнили американські війська, але зразу додому не потрапив. Довелося пройти через допити в КДБ, а потім ще п’ять років служити в армії на далекому Сахаліні. Там вивчився на водія. А коли демобілізували, повернувся додому. Сім’я наша багатодітна була, у батьків шестеро дітей, я – найстарший. Жили бідно, щоб допомагати батькам, влаштувався в Ічнянську автоколону водієм. З Іржавця возив буряки на Парафіївський цукрозавод. А Марія була ланковою. Отак Бог і звів нас.
До виходу на пенсію Микола Рахній працював помічником завгара у СТОВ «Іржавецьке». З Марією Федорівною нажили трьох синів, мають шістьох онуків та трьох правнуків. Торік подружжя відсвяткувало залізне весілля – 65 років спільного життя. А минулого четверга, на 90-річчя батька й дідуся, з’їхалася вся велика родина. У тісному колі Микола Васильович згадував віхи свого насиченого подіями життя та приймав вітання. Тож нехай щира близьких і рідних буде нагородою за його нелегке, але прекрасне життя. Радості, сили і здоров’я ювіляру!

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 453 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук