"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Микола Череп: «Щоб стати успішним, треба бути патріотом»
14:48
Микола Череп: «Щоб стати успішним, треба бути патріотом»

Микола Череп – сучасний козак: чуприна на бритій голові, сережка у вусі. А ще краєзнавець і бізнесмен. На малій батьківщині свого роду, у Петрушівці, яка славиться надзвичайно мальовничими краєвидами, вісімнадцять років тому створив зону відпочинку «Соколиний хутір».
На створення осередку сільського туризму надихнули поляки
Починалося все у1998 році зі старенької хатини, родинної садиби Василя Черепа, яка вже почала руйнуватися. Тоді Микола купив її та взявся реставрувати. Майже три місяці працював над архітектурним проектомібізнес-планом, який зробив на всю територію садиби, а знайомий киянин допоміг втілити в життя. Миколиною спільницею та порадником була дружина Лариса.
Згодом викупив ще кілька сусідніх хат із присадибними ділянками, облаштував їх у козацькому стилі, створивши садибу зеленого туризму «Соколиний хутір», що розташувалася на берегах Смошу. Так стараннями родини частина Петрушівки стала оазою для душі й тіла.
Задум створення хутора виник після ознайомлення з польською практикою започаткування та розвитку агротуризму під час роботи у Національному заповіднику «Качанівка». Але Миколу цікавив не тільки туристичний напрямок, а й відродження українських традицій, побуту, культури.
І відпочинок, і розвиток водночас
Протягом багатьох років плідної роботи у «Соколиному хуторі» створений кінно-трюковий театр, який відомий своїми майстерними виступами за межами району та області.
Зануритися в давнину допомагають два музеї: історико-етнографічний, де представлені 32 народні промисли – від іконопису та трипільської культури до часів Другої світової та музейпід відкритим небом, у якому демонструютьсязнаряддя праці та предмети побуту. У процесі створення – музеї родини і писемності.
Гості можуть покататися на човнах та катамаранах, попаритися в лазні, порибалити. Взявши участь у майстер-класах зі стрільби із лука, верхової їзди, варіння справжнього козацького кулешу чи створення скульптури з глини, набудуть нових знань і вмінь. Оце і є відпочинок і розвиток водночас.
Нагороди за копітку працю
Микола Череп є членом Спілки сільського зеленого туризму, часто спілкується з такими ж ентузіастами, як і він, їздить на виставки, бере участь у багатьох інших заходах. За його словами, хутір має більше сотні нагород. Зокрема, у 2007 році був нагороджений срібною медаллю «Найкраще українське село».
У 2013-ому Микола Череп, який є також членом спілки гільдії ландшафтних архітекторів, написав проект «Качанівка – очима творця» та отримав державну премію. До речі, його робота увійшла в десятку кращих з п’ятдесяти, представлених у проекті.
«Соколиний хутір» бере участь у семінарах, фестивалях, спортивних змаганнях, фотовиставках. У 2015 році отримав міжнародну відзнаку за світлини, які були представлені на виставці у Франції. Нині у хуторі діє жива експозиція, присвячена льотчикам, братам Гарамам, які народилися у Власівці, неподалік Петрушівки. Проводяться дослідження життєдіяльності талановитого різьбяра, нашого земляка Антона Штепи.
Про реабілітацію у «Соколиному хуторі»
Минулого року волонтери області під час робочої зустрічі, яка проходила у «Соколиному хуторі», обговорювали питання створення тут реабілітаційного центру. Але поки що цей задум втілити не вдалося, каже Микола. Не так просто створити реабілітаційний центр. У хуторі хлопців забезпечать калорійним харчуванням, нададуть комплекс розваг, розвантажать морально. Але це не повна реабілітація, яка потрібна воїнам. З ними повинні працювати фахівці: тренери, психологи. І ось саме це питання залишається не вирішеним.
Козацьке свято у «Соколиному хуторі»
Традиційно 14 жовтня в осередку відродження козацтва «Соколиному хуторі» відбувся яскравий захід з нагоди свята Покрови, Дня українського козацтва та Дня захисника України. Запах козацького кулешу, яким пригощали бажаючих, розносився на весь хутір. А який козак без коня? Кінний театр демонстрував видовищні трюки. Піснями розвеселяли гостей народні аматори, на монетному дворі карбували монети, охочі відвідали музей та милувалися неперевершеною природою. На свято з’їхався люд з району, Києва, Сум, Ніжина, Прилук, якого об’єднала любов до козацької справи і традицій.
Культурні зв’язки
Нещодавно на церемонію посвяти у студенти до хутора завітали 75 першокурсників факультету іноземних мов Ніжинського університету.
А днями відбулася зустріч Миколи Черепа з представниками діаспори Казахстану, під час якої намітили плани подальшої співпраці.
«Соколиний хутір» підтримує тісні зв’язки з багатьма козацькими організаціями, але найтісніше – з прилуцькими, чернігівськими, Броварською Cіччю. Микола Череп є наказним отаманом Корюківського козачого полку і не приховує гордості, коли говорить, що для успіху дуже важливо бути патріотом краю та знати його історію.

Світлана Цюпка
Фото з архіву Миколи Черепа
Переглядів: 1502 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук