"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Травень » 20 » Ми пам‘ятаємо
11:37
Ми пам‘ятаємо
Від 30-х років минулого століття, після «червоного терору», репресій, Голодоморів, організованої більшовиками громадянської війни, що забрали десятки мільйонів життів українців – на деякий час ми втратили свободу слова і доступ до архівів та історичних джерел. До розпаду СРСР панувала радянська ідеологія, котра нав‘язувала нам чужих героїв, а наших українців, борців за волю називала «буржуазними націоналістами», «бандерівцями-фашистами», «петлюрівцями» та «мазепинцями». Ця «великодержавна» шовіністична російська ідеологія використовується і нині країною, з котрою сотні років ведеться битва за Україну.
У цій боротьбі за самостійну соборну українську державу прославилися українські січові стрільці, які в травні 1915 року розбили російські війська на горі Маківці та горі Лисоні (найвидатніші усусуси – Кирило Трильовський, Дмитро Вітовський, Михайло Волошин, Кость Левицький, Петро Франко, Левко Лепкий). Довгий час проти «червоної комуни» боролися повстанці «Холодноярської республіки», що утворилася на Чигиринщині. Гаслом повстанців було «Воля України - або смерть!» (найвідоміші повстанські отамани Василь і Петро Чучупаки, Чорний Ворон (Чорногузько), Іван Компанієць, Юрій Горліс-Горський).
Більше трьохсот Героїв Крут загинули 29 січня 1918 року, зупиняючи 4-тисячну червоногвардійську армію головорізів Муравйова, котрі ввірвавшись до Києва вбивали українців за портрет Шевченка в хаті, за вишиту сорочку і українську мову. Місто Базар на Житомирщині - ще одна кривава рана нашого народу в його боротьбі за своє визволення... З 21 листопада 1921 року Базар – це свята могила 359 старшин і вояків Українських Січових Стрільців – Української Галицької Армії, розстріляних червоними комісарами Котовського... Полонених змусили викопати для себе яму-могилу і пообіцяли життя тому, хто перейде на бік Москви. Козак 6-ї Стрілецької Січової дивізії, Щербак, відповів: «Ми знаємо, що нас чекає, і ми не боїмося смерті, за нас помститься весь український народ!».
Серед полководців військ УНР Симона Петлюри найвідоміші – Петро Болбачан, котрий в 1918 році здійснив успішний похід по визволенню Криму від російських військ, Євген Коновалець, котрий в 1920 році створив УВО (українську військову організацію), а в 1929 році очолив ОУН (організацію українських націоналістів). Проти польської окупації, імперіалізмів Берліна і Москви боролися оунівці під проводом Степана Бандери та повстанці УПА під керівництвом спочатку Тараса Бульби-Боровця, з 1942 року – генерала Романа Шухевича (Тараса Чупринки).
У другій половині 20-го століття радянській тоталітарній системі протистояли дисиденти, «шестидесятники» і патріоти України – Василь Стус, Валерій Марченко, Олекса Тихий, Алла Горська, В‘ячеслав Чорновіл та багато інших.
Нині йде «гібридна війна» Росії проти України на всіх фронтах – військовому, економічному, релігійному, інформаційному та ідеологічному. Війна почалася ще під час подій на Майдані, коли російські спецназівці зривали наші прапори, а слугам януковича-захарченка привезли російські бойові гранати для розгону мітингуючих. За Україну, за її волю загинули Герої Небесної Сотні, серед них наші земляки - Василь Прохорський, Андрій Мовчан, Віктор Орленко. На 4-й за останніх 100 років російсько-українській війні загинуло більше п‘яти тисяч українських військових, серед них 145 уродженців Чернігівщини, Володимир Моісеєнко та Станіслав Кривонос - із Ічнянщини. Ми пам‘ятаємо всіх борців за волю України і запрошуємо ічнянців вшанувати їх на День Героїв, який відбудеться 22 травня в 11.00, біля Каплиці загиблих Героїв. У програмі заходів – заупокійна літія за загиблими воїнами; Марш Героїв, конкурс на знання військової історії України.
Олеся Реута, член ВО «Свобода»,
Костянтин Фесан, голова Ічнянського осередку ВГО «Сокіл».
Переглядів: 419 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук