"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 17 » Майстерність у шахах дається від природи
13:33
Майстерність у шахах дається від природи

Першу свою партію в шахи Надія Лишко зіграла в дитинстві з батьком, який і навчив доньку азам древньої гри. Сьогодні жінка працює начальником відділу бухгалтерського обліку управління соцзахисту населення і кілька років підряд бере участь у спартакіаді державних службовців, представляла Чернігівську область у всеукраїнській спартакіаді. Тоді за результатами ігор Надія увійшла в десятку кращих шахісток, на що й не сподівалася, зважаючи на кількість вправних суперників.
– Хоча в шахи вмію грати з дитинства, однак шахісткою стала майже випадково. Вперше команду держслужбовців у спартакіаді представила чотири роки тому, відразу після виходу з декретної відпустки, замінивши учасницю, яка в неї якраз пішла. Брати участь у спартакіаді мене намовила подруга. Так і розпочалась моя «кар’єра» шахістки.
Насправді за домашніми клопотами грати в шахи ніколи. Однак, якщо є час, то залюбки зіграю партію з чоловіком чи друзями.
Упевнена, що майстерність у шахах дається від природи, для чого необхідне математичне мислення. Але і його необхідно постійно розвивати, адже не тільки свої, а й ходи суперника треба прорахувати наперед. Це корисне тренування для мозку, яке може стати в нагоді. Цей вид спорту розвиває безліч якостей, серед яких цілеспрямованість, витримка, пам’ять, організованість, аналітичні здібності та здатність до швидкого прийняття рішень. А ще це просто цікава гра, яка упорядковує думки і вчить прораховувати своє життя на кілька кроків наперед, – говорить Надія Лишко.
Починаючи з 1966 року 20 липня в усьому світі відзначають Міжнародний день шахів. Така увага до гри не випадкова, адже це мало не єдина забава, яка має більш ніж тисячолітню історію й дійшла до нас у незмінному вигляді. А ще це гра, яка змогла об’єднати в собі спорт і науку.
Ще в дев’ятнадцятому столітті пристрасть жінок до шахів вважалася поганим смаком. Навіть сьогодні стійко тримається стереотип, що це суто чоловіча гра. Щоправда, нове тисячоліття ламає віковічні традиції, як і застарілі стереотипи.

Андрій Грудницький
Переглядів: 428 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук