"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Люди відбудовуються самотужки або завдяки допомозі небайдужих українців. Державних коштів ще немає
13:49
Люди відбудовуються самотужки або завдяки допомозі небайдужих українців. Державних коштів ще немає

Вибухи на базі вщухли – і жителі прилеглих сіл взялися за відновлення своїх осель. За даними попередніх обстежень, в одинадцятьох селах району повністю зруйновано чотири будинки, пошкоджено – 99.
Найбільше постраждали жителі Августівки: саме тут повністю зруйновано чотири будинки і 43 будівлі пошкоджено. У Дзюбівці зазнали руйнувань 24 будівлі, у Воронівці – 10, Гмирянці та Лучківці – по 6, Тишківці та Монастирищі – по 3, Сезьках, Ольшані, Грабові та Городні – по 1.

За інформацією оперативного штабу, робочі групи продовжують обстежувати житлові будинки, об’єкти соціальної сфери та життєзабезпечення. Станом на 16 жовтня із 9713 об’єктів оглянуто близько 90%. Паралельно людям підвозять шифер та інші будматеріали.
– Кошти на відновлення споруд із державного бюджету ще не надійшли, – розповідає в. о. голови райдержадміністрації Валентина Рябчун. – Усі матеріали, які нині роздаємо, це – гуманітарна допомога небайдужих людей з усієї України.

За словами Валентини Рябчун, станом на ранок 16 жовтня шиферу надійшло 4095 листів (використано 2730), скла – 110 листів (використано 104), плівки – 14 рулонів (13 використано), цементу – 7300 кг (не використовувався), брусу та дошки – 36 кубів (не використовувався), руберойду – 3360 кг (не використовувався), цвяхів шиферних – 340 кг (використано 220), цегли – 2000 штук (використана вся).
Паралельно вирішується питання щодо компенсації за зруйновані споруди. Зокрема, відбулась нарада зі старостами сіл, постраждалих від вибухів на арсеналі. Представникам громад роз’яснили, як правильно скласти акти обстеження домогосподарств на предмет завданих збитків для подальшого відшкодування.
– На кожну бюджетну гривню треба безліч документальних підтверджень, – говорить Валентина Рябчун. – Спершу потрібно провести комісійні обстеження власними силами. Далі ліцензовані організації на місцях складуть дефектні акти. На їх основі буде складений кошторис по кожному об’єкту окремо (будинок, сарай, гараж, паркан та інше). Потім все це зводитиметься у загальний кошторис, що дасть розуміння загальної потреби в коштах. Далі документи подаватимемо до міністерства регіонального розвитку. Тільки після цього надійдуть реальні кошти, які зможемо використати для виплати людям компенсації. Але про компенсацію за пошкодження квартир у військовому містечку мова не йде. Це житло знаходиться на балансі Міноборони. І саме воно має перейматися підготовкою відповідних документів та проведенням обстежень. Зі свого боку для жителів військового містечка ми надали необхідні будматеріали та іншу гуманітарну допомогу. Решті ж людей для компенсації треба написати відповідну заяву до міської ради.
Хоча видачу будматеріалів і було оперативно організовано, та багатьох будинків це не врятує. Як розповідають мешканці Августівки, чи не в кожній хаті порушене пічне опалення, відтак топити не безпечно. Будинки ударними хвилями зрушено з місця, у багатьох тріщини в стелі, кутах. Це підтверджують і комісійні обстеження.
Як розповів керівник «Архітектури Ічнянщини» Юрій Градунов, який працює у складі однієї з комісій, під час обстеження перших 17 будинків виявилося, що жоден із них не підлягає відновленню. Хоча зовні хати ніби цілком придатні до життя.
Не все так просто й з компенсацією. Є різні ситуації, і як вони будуть враховані при відшкодуванні, ніхто не знає. Зокрема, Тетяна Гмиря бідкається, що від її будинку лишилися тільки стіни. Лише місяць тому повністю замінили дах, недавно зробили євроремонт у кімнатах, придбали нові меблі, побутову техніку. Господиня хвилюється, що її будинок оцінять по мінімуму, не беручи до уваги всіх ремонтів. Бо довести факт дорогих ремонтів, наявності меблів і техніки не реально. А якщо так, то компенсації вистачить хіба на житло без вигод в якомусь віддаленому селі. Та для цієї родини близькість до бази принципова, адже на ній працюють син із дружиною. Купувати інший будинок в Августівці немає сенсу, бо практично всі вони зрушені з місця.

Андрій Грудницький

Переглядів: 747 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук