"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 30 » Літературні премії: від районних до міжнародної
10:30
Літературні премії: від районних до міжнародної

Чергове засідання районного об’єднання літераторів «Криниця» відбулося 20 березня особливо урочисто, тому що нагороджували лауреатів районних літературних премій за 2014 рік. А ще до «криничан» завітав чернігівський гість Сергій Дзюба, голова міжнародної літературної премії ім. М. Гоголя, щоб вручити премію за подвижницьку діяльність меценату Віктору Кияновському.
За сприяння Віктора Кияновського літератори Ічнянщини видали майже 80 книжок. Крім того, як зазначив у вітальному слові голова РДА Григорій Герасименко, на зборах тих сільських громад, де землі обробляють сільгосппідприємства об’єднання «Росток-Холдинг», на адресу Віктора Павловича звучать слова подяки від людей, які одержують 5,5 тис. грн. за пай.
Кандидатуру мецената Віктора Кияновського на здобуття міжнародної літературної премії ім. М. Гоголя запропонував головний «криничанин» Станіслав Маринчик і саме на засіданні «Криниці» голова комісії Сергій Дзюба вручив нагороду відомому на Ічнянщині благодійнику.
Лауреат зізнався, що не чекав високих нагород, а просто працював, отримуючи задоволення від своєї роботи:
– Окрилений відзнакою, маю ще більше бажання трудитися для процвітання рідного краю. Нація згуртована спільною метою – перемога над ворогом. Разом обов’язково переможемо. А з Сергієм Дзюбою ми, виявляється, земляки, родом з Пирятинського району. Сьогодні вперше зустрілися в Ічні, де я працюю рівно сорок років.
Літературна премія ім. С. Васильченка присуджена Віталію Шевченку за книжку «Причинна проза» та неоціненний вклад в історію рідного краю – «Енциклопедію Ічнянщини». Диплом лауреата Віталію Федоровичу вручив голова РДА Григорій Герасименко.
Для киянина Віталія Шевченка ця нагорода дуже дорога, тому що він одержав її на рідній ічнянській землі.
– Я розумію так, що це аванс, – сказав Віталій Федорович, – і відразу хочеться робити для земляків ще більше добрих справ.
Лауреатом літературної премії ім. В. Чумака стала поетеса Валентина Сидора за збірку «Мудріють серця очі». Валентина Василівна щиро вдячна землякам за високу оцінку її творчості.
Після вручення нагород присутні провели творчу зустріч із гостем, відомим українським поетом, прозаїком, драматургом, критиком, лауреатом кількох міжнародних літературно-мистецьких премій Сергієм Дзюбою. Він автор більше п’ятдесяти книжок, присвячених дружині. Твори Сергія і Тетяни Дзюби перекладені 55-а мовами і надруковані в США, Англії, Польщі, Казахстані та інших, всього – в 27 країнах. На даний час Сергій працює в редакції «Деснянської правди».
Наталія ЧЕРНЕНКО
Переглядів: 445 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук