"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Листопад » 20 » Ліки однакові – ціни різні
15:18
Ліки однакові – ціни різні
Лікарські препарати в аптеках дорожчають мало не щодня, як і продукти харчування та інші товари. Більшість сімей відкинуті за поріг бідності. Зубожіння призводить до погіршення стану здоров’я, але більшість не може дозволити собі повноцінне лікування.
Люди обурюються з приводу захмарних цін в аптеках. Від працівників аптек чуємо традиційну відмовку, що ціни підвищує виробник. Та насправді все відбувається за напрацьованою роками схемою. А ланцюжок посередників не обмежується виробником, дистриб’ютором та реалізатором. Виробник навіть і не підозрює, наскільки високо оцінюють його товар. Як пише газета «Профспілкові вісті», вартість імпортних ліків зросла на 90%, вітчизняних – щонайменше на 40%. Тож виходить, що населення сплачує послуги перекупників. Адже найбільше вартість медикаментів зростає саме в аптечній ланці.
Уряд проблему визнає, тому й задекларував державне регулювання цін на медичні товари. Саме задекларував, бо за словами заступника керівника «Публічного аудиту» Матвія Холошина, держава впливає на ціноутворення усього 6,5% ліків, які найпопулярніші серед населення. На решту продавці-фармацевти залюбки накручують ціни та отримують надприбутки. Інколи «накрутка» сягає і 100%, тому й маємо завищені ціни на найбільш популярні ліки.
В Україні діє Національний перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, який регламентує надбавки для постачальників не більше 10% від оптово-відпускної ціни, для продавців – не більше 25% від закупівельної. Кінцеву ціну на певний перелік ліків держава контролює, але тоді, коли витрачаються бюджетні кошти. Із 30 найпопулярніших серед українців лікарських засобів до Національного переліку ввійшло лише два препарати. Решту населення купує із шаленими накрутками. У порівнянні з минулим роком, вартість аптечного кошика в середньому зросла на 50%, з них 12% – штучне збільшення вартості ліків за рахунок введення Кабміном з 1 квітня 2014 року додаткових податків та зборів.
Різкий стрибок цін ічнянські аптечні працівники пояснюють зростанням курсу долара. Коливання цін на один і той же препарат, кажуть, залежить і від обсягу закупівлі на оптових фірмах. А націнка на медичні препарати в аптеках становить від 15 до 25% від закупівельної ціни.
Ми взяли деякі препарати й порівняли ціни на них у мережі ічнянських аптек: «Нова», «Колібрі», «Здоров’я», КП «Ліки України». До речі, у місті вже діє вісім аптечних закладів. Станом на 4 листопада ціна на «Нітрогліцерин» у цих аптеках коливалася від 8,35 до 9,25 грн., тобто різниця між цінами становила майже 9,7%, «Фармазолін» (1%) – від 13,95 до 15,65 грн. (12,8 %), «Барбовал» – від 15,92 до 17,30 грн. (майже 9%), «Корвалмент» – від 23,75 до 24,75 грн. (4%), розчин йоду 5% (20 мл) – від 3,95 до 7,50 грн. (47,3%), «Цитрамон-дарниця» – від 4,93 до 6 грн. (17,8%), «Каптопрес» – від 37,95 до 42 грн. (9,6%), «валеріанка» – від 6 до 7,25 грн. (17,2%), дитячий сироп «Алтейка» – від 17,95 до 28,45 (майже 37%), фіто-чай «Панкреотонік» – від 17,70 до 19 грн. (6,8%). Коливалася ціна й на іноземні препарати. Наприклад, «Но-шпа» венгерського виробництва коштувала від 49,90 до 55,90 грн., тобто різниця становила 10,7%. Як з’ясувалося, різниця між цінами у вище вказаних аптеках коливалася в середньому від 4 до 47,3%.
Як пояснила директор аптеки ПП «Здоров’я» Аліна Панченко, якість медичних препаратів, які вони реалізують, раз на рік перевіряє Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів у Чернігівській області. Вибірково відбираються 10-12 найменувань ліків, перевіряються накладні та сертифікати до них. Протягом двох тижнів повідомляють про результати. За її словами, всі лікарсі засоби сертифіковані, за 11 років роботи аптеки, випадків фальсифікації не було.
Стосовно підробок та якості препаратів у мережі аптек області заступник генерального директора КП «Ліки України» Чернігівської облради Лариса Мартиненко зазначила, що до оптової реалізації (торгівлі) допускаються зареєстровані в Україні лікарські засоби за наявності сертифіката якості, що видається виробником. Кількісний та якісний аналіз медпрепаратів контролює Державна служба України з лікарських засобів. Та все ж фактично контролювати фальсифікат складно. Товар, що надходить на аптечний склад, перевіряють ще й на своєму рівні, уповноваженою особою.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 486 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук