"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Листопад » 14 » Лідер галузі
16:22
Лідер галузі
Першість – стараннями колективу
Сьогодні сільське господарство – це високотехнологічна галузь, здобутки якої залежать від застосування передових технологій, комп’ютеризації та сучасної високопродуктивної техніки. Саме ставка на впровадження новітніх технологій дала змогу ПСП «Фортуна» здобути першість серед агропідприємств району.
– Протягом кількох останніх років ми серйозно працювали над підвищенням ефективності основних галузей виробництва: рослинництва і тваринництва, на яких спеціалізується наше підприємство, – розповів керівник ПСП «Фортуна» Іван Пащенко. – В розвиток цих галузей кошти вкладали практично рівномірно, наприклад, купували сучасну техніку на поля і для годівлі худоби з комп’ютерним контролем раціону.
За словами Івана Миколайовича, головним в отриманні високих надоїв є кормова база. Тож починали з будівництва й доїльних залів і комбікормового заводу, придбали чотири міксери з електронним контролем приготування кормів. Також звели десять силосних ям, куди за сезон закладають по півтори тисячі тонн силосу для годівлі худоби впродовж всього року. Це дозволило підвищити продуктивність тварин Вже десятиріччя займається племінною справою заступник директора Анатолій Топчій. За цей час наростили поголів’я ВРХ до 3000, з яких 1250 голів дійного стада, з середньорічним надоєм на корову – до 6000 кілограм.
– Тваринництво перспективна галузь, якщо нею займатися серйозно, – відмічає Іван Миколайович. – Саме тому продовжуємо селекційну роботу, збагачення раціону концентрованими кормами з високим вмістом білків, які суттєво впливають на підвищення надоїв. У найближчій перспективі – реконструкція тваринницьких ферм для безприв’язного утримання ВРХ, а також завершення другої черги будівництва доїльної зали.
Над впровадженням високих технологій у вирощування всіх сільгоспкультур працюють у ПСП «Фортуна» й землероби. Це й сівба високоякісним насінням вітчизняного та імпортного виробництва, застосування науково обґрунтованих норм внесення мінеральних та органічних добрив відповідно до результатів обстеження полів на хімічний склад грунту, підживлення та захист рослин. Сьогодні господарство має урожайність, яка ще десятиліття тому була просто казковою для нашого району навіть для южненських чорноземів: пшениця дає до 60 центнерів із гектара, кукурудза від 80 до 120, соняшник до 40 центнерів з гектара. Керівник підприємства відмітив, що у цих досягненнях велика заслуга головного агронома Юрія Карапиша і механізаторів, які польові роботи виконують якісно.
У рослинництві Іван Пащенко намітив нові цілі: закріпити досягнуті результати і впровадити вирощування на високому технологічному рівні сої та інших зернобобових культур. У планах і впровадження технології вирощування кукурудзи та соняшнику із застосування дозованого внесення добрив. Це має суттєво підвищити урожайність, тож вже сьогодні у «Фортуні» подбали про переробку зерна. Впродовж місяця планують ввести в експлуатацію новий зерносушильний комплекс із потужністю просушування до 500 тонн кукурудзи на добу. Це значно скоротить строки збирання цієї культури, а отже й зменшить втрати зерна та значно покращить його якість.
– Для нас важливі не лише прибутки, але й розвиток села, зокрема, його соціальної сфери. Щоб молодь залишалася, працювала, створювала сім’ї – це майбутнє й Южного і «Фортуни», – ділиться Іван Пащенко. – Десять років тому до дитсадка ходило четверо діток, а сьогодні вже – їх до тридцяти, ще двадцять стоять у черзі на місце в дошкільному закладі.
У селі немає жодної вільної хати, всі викуповуємо й надаємо житло молодим родинам.
ПСП «Фортуна» утримує сільський будинок пристарілих, громадську лазню, оплачує роботу двірника, фінансово підтримує місцевий будинок культури, два сільські самодіяльні колективи, дитячий садок, вкладає значні кошти в інфраструктуру села, зокрема, в будівництво вуличного водогону. Цього року в соціальну сферу вклали до 400 тисяч гривень та підписали соціальну угоду з сільською радою на 150 тисяч грн. Намагаємося робити для людей якомога більше, щоб вони в рідному селі відчували себе комфортно, були впевнені в завтрашньому дні, бачили перспективи розвитку територіальної громади та щасливе майбутнє своїх дітей і внуків у рідному селі.
Напередодні професійного свята всіх селян – Дня працівників сільського господарства, – хочу побажати всім своїм працівникам, пайовикам, ветеранам праці та колегам-землеробам Ічнянщини святкового настрою на весь наступний хліборобський рік, нових трудових звершень та здобутків, злагоди й благополуччя в громадах та родинах, визнання й шанування суспільством нелегкої хліборобської праці, – підсумував Іван Миколайович.
Андрій Грудницький

На фото:
Хлібороби ПСП «Фортуна» на збиранні кукурудзи
Робітники доїльної зали типу «карусель»

Переглядів: 750 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук