"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Квітень » 12 » Квіткове царство Ірини Трамбаєнко
15:08
Квіткове царство Ірини Трамбаєнко

Побувати в оранжереї серед сотень горщиків із квітками – про таке мріють, мабуть, усі жінки. Враження неймовірне! І знаходиться таке царство квітів не так і далеко – у Гужівці, в Ірини Трамбаєнко.
Вона родом із Полтави. У Гужівку з чоловіком переїхала п’ять років тому, тут купили будинок. Зайнялися вирощуванням кавунів, часнику, розведенням курей.
Тепер її родина – це старша 24-річна донька, яка живе в Америці, та двоє діток-дошкільняток. А ще членами своєї родини вона вважає квіти, яких лагідно називає «мої дівчатка». Лише фіалок у неї 90 сортів!
Перші купувала. А далі – уже сортові – вирощувала із листочків, які замовляла за каталогом. Потім розмножувала.
Нині одна з кімнат будинку, де живуть фіалки, нагадує оранжерею: полиці стелажів вщент заповнені горщиками. Щоб було достатньо світла, встановлені яскраві лампи. З березня до жовтня господиня зайнята городніми культурами, бо то основний її заробіток, і квітам приділяє мінімум уваги. Але потім до весни вона займається лише ними: пересаджує та підживлює. Й тоді вони віддячують своїм буянням.
У горщиках також красуються бугенвілії, люмбаго, дифенбахії, філодендрони, фікуси.
У те, що деякі з них є «енергетичними вампірами» – не вірить.
– Деякі люди вважають, що монстері не місце у домі. У мене є ця рослина і її, як і всіх інших своїх «вихованців», я теж люблю. Від неї маю лише задоволення, – говорить жінка. – А от що квіти, як і люди, можуть відчувати біду, пересвідчилася на власному досвіді. За місяць до загибелі першого чоловіка багато фіалок захворіли й загинули. Довелося заново розводити.
Про улюблені фіалки Ірина готова говорити годинами. Тож ми скористалися нагодою і розпитали, як правильно за ними доглядати.
Щоб фіалки цвіли, не варто садити їх у великому горщику, бо тоді ростуть в коріння – листків наростає багато, а цвіту немає. Може зацвісти аж на четвертий рік. В ідеалі фіалка повинна цвісти з весни до осені.
Поливати фіалку треба теплою водою у піддон, щоб не гнило листя. А пересаджувати бажано двічі на рік.
Фіалкам добре в освітлених приміщеннях, де температура повітря в межах 240С, але не нижче 160С. Не варто виставляти на прямі сонячні промені. Також слід пам’ятати, що квіти бояться протягів. На період провітрювання приміщення, рослини краще винести в іншу кімнату.
Щоб мати красиву рівномірно розвинену квітку, необхідно постійно повертати фіалку до світла і не забувати видаляти засохлі квіти і старі листочки.
Світлана Цюпка
Фото автора

Діагностуємо хвороби фіалок за зовнішнім виглядом
Блідо-жовті плями на листках свідчать про вплив ультрафіолетових променів. Коричневі плями на листках – якщо рослину поливали занадто холодною водою.
Листя рівномірно жовтіє – ознака неправильного поливу або низької вологості повітря.
Розетка починає гнити зсередини, означає, що рослину переливали, або вона зазнала різких перепадів температури.
Якщо ви помітили, що у вашої фіалки занадто довгі стебла, значить, рослина замерзає, переставте горщик в інше тепле світле місце.

Полийте квіти дріжджами
Кімнатні рослини люблять «бананову» воду. Бананові шкірки треба залити водою у скляній банці. Дочекатися, коли з’являться пухирці і можна поливати .
Щоб кімнатні рослини не хворіли, час від часу їх поливають настоянкою часнику, яка зміцнює їхній імунітет. Залити 4-5 подрібнені зубці часнику 1 л окропу і настоювати 20 хвилин. Отриманий розчин додавати у воду для поливання по 1 ст. ложці на 1 л води. Використовувати його можна для зміцнення будь-яких рослин.
Чудовий ефект дає поливання квітів дріжджами. 100 г пресованих дріжджів розчинити уФ 10 л води. Поливати раз на місяць.
Переглядів: 545 | Додав: lora | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук