"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 14 » Кургани у Безводівці – обсерваторія наших предків?
16:20
Кургани у Безводівці – обсерваторія наших предків?

Безводівка з її курганами – це пригоризонтна обсерваторія, древній архітектурний пам’ятник, науковий та духовний центр часів бронзового віку площею близько 20 квадратних кілометрів.

Таку гіпотезу висунув краєзнавець із Броварів Олександр Кликавка. Зокрема, 9 квітня на засіданні історико­краєзнавчого товариства «Ічнянщина» у місцевому музеї він продемонстрував власний відеофільм «Безводовка. Пригоризонтна обсерваторія», який можна переглянути в You tube.
Його припущення грунтується на поєднанні старих топографічних мап, аеро­ та космічної фотозйомках, математичних розрахунках.
На думку дослідника, «скіфські» кургани слугували для спостереження за переміщенням точки сходу і заходу сонця та інших небесних світил і визначення закономірності їх руху по небесній сфері. У такому разі Безводівка – інструмент неймовірних масштабів для визначення сонячних та місячних циклів, дат місячних та сонячних затемнень. А саму пригоризонтну обсерваторію потрібно розглядати не лише як цікаву археологічну пам’ятку, а як доказ існування цивілізації на території України тисячі років тому.
Якщо теорія краєзнавця знайде визнання, то до Ічні потягнуться туристи з усього світу. Безлюдна нині Безводівка може навіть стати аналогом англійського Стоунхенджа (Коло із десятиметрових вертикальних валунів розміщених по колу. Об'єкт паломництва сучасних язичників. З 1986 року пам'ятник Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У рік його відвідує близько одного мільйона туристів), припускає Олександр Кликавка.
Андрій ГРУДНИЦЬКИЙ
Переглядів: 944 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук