"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Листопад » 29 » Кукурудза зайняла половину полів району
12:02
Кукурудза зайняла половину полів району
За підсумками хліборобського року Ічнянщина ввійшла в трійку лідерів зі збирання зернових і зайняла друге місце серед районів лісостепової зони області з виробництва сільськогосподарської продукції.

– Очікуємо вал зерна обсягом 420 тисяч тонн проти минулорічних 328, – розповідає начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Олександр Кутовий. – Цьому сприяло як збільшення площ, так і зростання урожайності завдяки підвищенню ефективності використання землі. Реально зібрано вже 372 тисячі тонн зерна. За рахунок більших площ нас обходить лише Бобровицький район (460 тисяч тонн). Середня врожайність зернових у нас перевищує 90 центнерів з гектара, у Бобровицькому районі – на рівні 86. А «Золотою нивою Чернігівщини» стало ТОВ «Крупичпільське».
Цього року Ічнянщина стала кращою за обсягами виробництва молока. Маємо обласний рекорд: вироблено 43 тисячі тонн молока, середній очікуваний надій на корову 7800. Але в ТОВ «Рожнівка-Агро» уже доять до 15000 кілограмів.
– Ріст показників виробництва відображається на заробітках людей?
– Так, цього року середня орендна плата зросла з минулорічного мінімуму 6-7% до 9-10%. А в низці господарств обговорюється питання підвищення до 12%.
Середня зарплата по району за підсумками 10 місяців складає 7800. У порівнянні з минулим роком ріст склав близько 40%. При цьому у механізаторів, комбайнерів та доярок зарплата досягає 20 тисяч гривень. Але попри пристойну оплату праці забезпеченість кадрами робітничих професій є проблемою.
– Скільки працівників у сільському господарстві?
– На кінець листопада було 1984 людини проти 2036 на цей період у 2017 році. Зниження кількості працюючих має головним чином сезонний характер. Цього року швидше пройшли жнива, тож частина людей уже вивільнена. Загалом ринок праці в сільському господарстві стабілізувався. У минулі роки, наприклад, скорочувалося 200-300 робітників у рік. Пов’язане це було головним чином із закриттям слабких підприємств та ліквідацією базових господарств після приходу агрохолдингів.
– Обсяги виробництва продукції зростають щороку. Чи не спричинить це перевиробництва і закриття сільгосппідприємств?
– Паралельно із ростом виробництва збільшується і попит. Звичайно, не без того, що в урожайні роки ціна падає. Але сьогодні кукурудзи дешевше ніж 4000 грн. за тонну немає. Ця культура за сьогоднішніми цінами аграріям району дає 1,5 мільярда виручки. Загалом же у порівняльних цінах до 2010 року валової продукції вироблено на 750 мільйонів. Якщо ж ці самі показники порівняти із сьогоднішніми цінами, то це мінімум три мільярди гривень. Основний дохід дає кукурудза, якою було засіяно 36 тисяч гектарів – 50% площ. Це найбільша площа за весь час існування району. Зрозуміло що, було б добре в структурі полів бачити більше сівозміни. Але ринкові умови змушують аграріїв обирати малозатратні та високорентабельні культури.

Андрій Грудницький
Переглядів: 353 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук