"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Вересень » 7 » Кредитування на утеплення житла
10:26
Кредитування на утеплення житла
Уряд запровадив державну програму утеплення будинків та придбання енергозберігаючих котлів для житла. Вона передбачає компенсацію для населення у розмірі від 20 до 40% тіла кредиту на утеплення. Як ічнянці зможуть компенсувати частину грошей, витрачених на заходи з енергоефективності, роз’яснювали на семінарі в РДА чернігівські фахівці.
Із жовтня 2014 року держава відшкодовує частину тіла кредитів населення на придбання «негазових» котлів у розмірі 20% від суми кредиту. Кредити на придбання котлів на твердому паливі видавав лише АТ «Ощадбанк». Із травня цього року програму державної підтримки поширено на утеплення приватних і багатоквартирних будинків. Тож громадяни можуть отримати ще й кредити на утеплення свого житла.
Про досвід та перспективи кредитування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та фізичних осіб говорили на семінарі обласні представники АБ «Укргазбанк» та АТ «Ощадбанк». Як використовувати сучасні енергоефективні технології (обладнання) при утепленні будинків та їх наявність у мережі магазинів розповіли представники компаній «Рехау», «Хенкель», «Епіцентр».
При оформленні кредиту на заміну котла на «негазовий» громадяни можуть розраховувати на компенсацію до 20% його вартості, при утепленні індивідуальних будинків – до 30%, на заходи з енергоефективності для ОСББ – 40%, але не більше ніж 10 тис. грн. на одну квартиру.
Цьогоріч на реалізацію таких механізмів для населення передбачено 344 млн. грн. Це цільові європейські кошти, які можуть використовуватися лише для енергоефективних заходів. Компенсація відбуватиметься через АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та АТ «Укрексімбанк», які беруть участь у програмі.
Спочатку людина обирає в магазині котел або матеріали для утеплення, потім надає в банк пакет документів, у тому числі й рахунок із магазину. Далі отримує дозвіл банку на кредит, оплачує 10% від вартості покупки і чекає на компенсацію. У середньому, гроші надходять на рахунок громадянина через п’ять тижнів. Кредитування здійснюватиметься на 36 місяців під 25% річних. Сума кредиту, яку може отримати громадянин, становить від 1 до 30 тис. грн. Доведеться провести й одноразовий платіж – 3% від суми кредиту.
У серпні Уряд прийняв рішення щодо збільшення граничних розмірів відшкодувань, а також компенсації для отримувачів субсидій на комунальні послуги у розмірі 70%. Компенсація надається виключно на енергоефективне обладнання та матеріали. Роботи з впровадження цих заходів не підлягають відшкодуванню.
Переваги котлів на твердому паливі оцінили багато власників будинків. Якщо вибрати дорогий котел вартістю від 20 тис. грн., користувачі вже в перший рік відчують суттєву економію. Деякі моделі котлів тривалого горіння здатні заощадити до 30% витрат у порівнянні з газовими.
На сьогодні за державною програмою утеплення близько 17 тисяч сімей оформили енергоощадні кредити на суму понад 286 млн. грн.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 478 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук