"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 17 » Кожна об’єднана громада стане районом у мініатюрі
14:25
Кожна об’єднана громада стане районом у мініатюрі
Поки Кабмін розглядає перспективні плани об’єднання громад, обласний офіс реформ проводить навчання сільських голів щодо аспектів майбутньої децентралізації влади. На одному з таких відповіді на питання очільників громад давав директор обласного офісу реформ Ярослав Жиденко. Голів цікавило все, починаючи від фінансування шкіл і закінчуючи благоустроєм у селах.
До осінніх місцевих виборів об’єднання громад відбудеться?
– Так, деякі громади можуть сформуватися до 25 жовтня. Фінансова складова вже передбачена у бюджетному кодексі, там є поняття об’єднаної територіальної громади.
Чи є процедура виходу з об’єднання?
– Така процедура не передбачена.
Після об’єднання які служби надаватимуть послуги людям?
– Рівень послуг не має бути нижчим, ніж до об’єднання. Мінімальна кількість апарату буде понад двадцять чоловік. В адміністративному центрі має бути голова, кілька заступників, секретар, фінансове управління, відділи: культури, освіти, комунальної власності, архівний, охорони здоров’я, економіки, юридичний сектор, загальний відділ, сектор організаційно-кадрової роботи, держреєстр виборців, управління соцзахисту, служба у справах дітей та інші. По суті новоутворена громада буде ніби мікрорайон. Але чиновники місцевого самоврядування не матимуть статусу державного службовця.
Звідки фінансуватиметься освіта, медицина і культура?
– Це делеговані радам повноваження, під які держава напряму видаватиме субвенцію. Оптимізація шкіл буде в компетенції громади. Кошти виділятимуться під кожного учня. Якщо загальної суми на утримання персоналу та будівлі не вистачатиме, громада вирішуватиме самостійно, чи потрібен їй цей заклад.
Чи будуть у старости підлеглі і чи видаватиме він необхідні довідки, як нині в сільрадах?
– У поміч старості можуть передбачити додаткові посади завгоспів. Староста зможе видавати довідки маючи доступ до баз даних через інтернет.
Чи не станеться так, що розвиватиметься лише центр громади, а про села забудуть?
– Жителі об’єднаної громади обиратимуть депутатів у раду. Так само обиратиметься голова об’єднаної громади. Депутати в свою чергу формуватимуть виконком, який керуватиме справами. Таким чином, інтереси кожної громади представлятиме депутат.
У нашого району ще є перспектива утворення єдиної громади?
– У перспективному плані, затвердженому облрадою, передбачено створення трьох громад із центрами у Бережівці, Парафіївці та Ічні. Наразі план знаходиться на розгляді у Кабміні. За попередньою інформацією, проблема виникає щодо Бережівської громади. Ічнянська громада утвориться точно. Скоріш за все затвердять і Парафіївську, однак до появи офіційного рішення уряду я не беруся це коментувати.
Які будуть межі нових районів і до якого з них увійдуть новоутворені громади нашого району?
– Те, що в газетах пишуть про утворення чотирьох-семи районів, – лише думки експертів. Немає змін до Конституції, закону про місцеве самоврядування та адміністративно-територіальний устрій. Тож поки не будуть внесені зміни в законодавчу базу, про розподіл по районах говорити рано.
Записав Андрій Грудницький
Переглядів: 529 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук