"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 7 » Козацьке свято в Батурині
13:23
Козацьке свято в Батурині

Козацьке свято в Батурині цього року відбулося 25 червня. Традиційно розпочалося вшануванням пам'яті жертв Батуринської трагедії 1708 року, а також інших загиблих борців за свободу і незалежність нашої держави.
Поминальна літія відбулася на території Цитаделі місцевої фортеці. Тут зібралися керівництво області й міста, народні депутати, представники козацтва, партійних і громадських організацій та всі небайдужі.
А на Співочому полі біля парку «Кочубеївський» під співи і танці фольклорних колективів працювали виставки народних умільців, майстри народних ремесел ліпили горщики, плели тини, кували залізо. А ще варився куліш, пеклося порося і продавалися найрізноманітніші сувеніри.
Козацьке свято в Національному історико-культурному заповіднику „Гетьманська столиця” проводиться з 90-х років. Цього року воно було приурочене до Дня Конституції України.
Доторкнутися до козацької історії, взяти участь у козацьких розвагах та поїсти смачного кулешу мали можливість й ічнянці. За сприяння народного депутата України Валерія Давиденка була організована поїздка для працівників освіти, культури та інших жителів району.

1708 року Батурин, тодішню резиденцію гетьмана Івана Мазепи, винищили московські війська: вирізали всіх жителів, незалежно від віку і статі — близько 15 тисяч людей. Містечко спалили. Козаки стояли на смерть, але зрадники показали підземний хід – і Батурин упав. Це була помста Петра І Мазепі, який у Північній війні між Московським царством та Шведською імперією перейшов на бік останньої, дізнавшись, що московський цар має намір ліквідувати політичну автономію України.
Ярослава Середа
Цитадель Батуринської фортеці
Фото з сайту НІКЗ „Гетьманська столиця”
Переглядів: 524 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук