"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Консультує фахівець
15:54
Консультує фахівець
Державна реєстрація розірвання шлюбу

Якщо у вас не склалося подружнє життя і вирішили розлучитися, необхідно знати, як здійснити державну реєстрацію розірвання шлюбу.
Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» розірвання шлюбу, здійснене судом після набрання чинності цим Законом, не підлягає державній реєстрації в органі ДРАЦСу. У таких випадках документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ч. 3 ст. 115 Сімейного кодексу України).
Розірвання шлюбу здійснюється судом за заявою подружжя, яке має неповнолітніх дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, в порядку окремого впровадження, а також за позовом одного з подружжя.
При розірванні шлюбу особа, яка змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, визначає для себе чи надалі йменуватиметься цим прізвищем або відновити дошлюбне.
Статтею 235 Цивільного процесуального кодексу України, яка регулює порядок розгляду справи окремого впровадження, визначено, що у рішення суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим із подружжя, який змінив прізвище під час реєстрації шлюбу, що розривається.
При розглядання питання про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження, суд приймає рішення, в резолютивній частині якого зазначає висновок по суті заявлених позивачем вимог ( ст. 215 зазначеного Кодексу).
Таким чином, належне вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той із подружжя, котрий змінював його під час реєстрації шлюбу, залежить від зазначення відповідних вимог у поданих до суду заяві або позові.
Тамара Маслюк, начальник відділу ДРАЦС Ічнянського районного управління юстиції
Переглядів: 534 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук