"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Грудень » 9 » Консультує фахівець
12:32
Консультує фахівець
Методика призначення пенсій по інвалідності
Реформування пенсійної системи торкнулося й пенсійного забезпечення громадян, які втратили працездатність внаслідок інвалідності. Про призначення пенсій такій категорії громадян розповідає заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі Тетяна Северин.
– Тетяно Миколаївно, який стаж необхідно мати особі для призначення пенсії по інвалідності?
– Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) умовою для призначення пенсій інвалідам є наявність у них страхового стажу.
З 1 жовтня 2011 року набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення пенсійної системи», яким передбачене призначення пенсії за І та за ІІ групами інвалідності..
За І та за II групами інвалідності залежно від віку, в якому особу визнано інвалідом, або на день звернення за пенсією, слід мати від одного до 10 років страхового стажу .
Для призначення пенсії за III групою інвалідності, на день звернення за пенсією, або залежно від віку, в якому особу визнано інвалідом, слід мати від одного до 14 років страхового стажу.
– А якщо інвалід не має необхідної кількості страхового стажу?
– У такому випадку він може звернутися в управління праці та соціального захисту населення із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
– Які чинники визначають розмір пенсії по інвалідності?
– Розмір пенсії інваліда залежить від страхового стажу та від заробітної плати, яку він отримував протягом трудової діяльності та з якої сплачено внески до Пенсійного фонду.
Залежно від групи інвалідності, пенсію по інвалідності призначають у таких розмірах: інвалідам I групи – 100 відсотків від пенсії за віком, II групи – 90 відсотків, III групи – 50 відсотків від пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону.
До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюють розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах період із дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку.
– Як впливає на виплату пенсії зміна груп інвалідності?
– Законодавство передбачає, що в разі зміни групи інвалідності, пенсію в новому розмірі виплачують із дня зміни групи інвалідності. Якщо особу визнали інвалідом нижчої групи, пенсію виплачують за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. А якщо особу, яка пройшла повторний огляд, визнано здоровою, пенсію їй виплачують до кінця місяця, по який встановлена інвалідність.

– З якихось причин інвалід не з’явився на повторний огляд. Що буде з його виплатою?
– Якщо особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплату пенсії по інвалідності призупиняють із першого числа наступного місяця.
У разі, якщо інвалід пропустив строк повторного огляду медико-соціальної експертизи з поважних причин або якщо його знову визнали інвалідом, виплату пенсії по інвалідності відновлюють із дня, з якого припинено виплату до дня повторного огляду, але не більш як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає його за цей період інвалідом. При цьому, якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсію за зазначений період виплачують за попередньою групою інвалідності.
За більш детальним роз’ясненням можна звертатись за телефоном 2-11-83
Розмову вів Микола Іванчин
Переглядів: 604 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук