"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Серпень » 11 » Конкурс лісорубів області відбувся на Ічнянщині
14:23
Конкурс лісорубів області відбувся на Ічнянщині

Пиляти дерева – справа, далеко не кожному до снаги. Для цього потрібна не тільки фізична сила, щоб орудувати бензопилою, а й справжня майстерність, аби дерево безпечно повалити і підготувати до транспортування. Недаремно професію лісоруба за рівнем ризику прирівнюють до шахтарської.
Рівень досконалого володіння інструментом з обов’язковим дотриманням правил техніки безпеки та охорони праці компетентне журі оцінює під час щорічних змагань вальників лісу. Їх почергово організовують на базах лісгоспів області. Цього разу була черга Прилуцького, територія якого лежить і на ічнянських землях. Двадцяті ювілейні змагання пройшли в урочищі «Сосонка-Куликівка», яке знаходиться між Дорогинкою та Припутнями.
Першим завданням було височенною сосною загнати в землю кілок, який був за п'ятнадцять метрів від дерева. Чим ближче до кілка падала сосна, тим більшу кількість балів нараховували учасникам. Водночас враховувалася і технічна складова спилювання дерева, як то висота пенька, кут підпилу, розмір недопилу та перепилу. А ще учасник мав чітко виконувати всі вимоги техніки безпеки. І все це на час. Мало не забив кілка в землю пильщик Ічнянського лісництва, яке входить до складу Прилуцького лісгоспу, Руслан Резвін, а в інших було й таке, що сосна падала у протилежний бік від кілка.
Наступний конкурс визначав найвправнішого майстра зі швидкісної заміни ланцюга бензопилки. Конкурс був досить видовищним і чимось нагадував збирання і розбирання автомата. Бувалі учасники змагань вправу виконували менш ніж за двадцять секунд і все ж нарікали на результат.
Не менше емоцій викликав конкурс спилювання гілок зі стовбура. Складність полягала в тому, що гілки потрібно було відпиляти так, щоб залишався сучок не більше п’яти міліметрів, і зробити це максимально швидко та не пошкодивши дерево. Новачкам не відхилитися від технологічної норми не вдавалося. А от бувалі лісоруби виконували це завдання з такою швидкістю, що гілка ледь встигала впасти на землю, як слідки вже летіла наступна. Вправності вимагали й решта конкурсних завдань.
Честь Прилуцького лісгоспу відстоював наш земляк із Дорогинки Руслан Резвін. За підсумками він виборов сьоме з одинадцяти місць.
– Я шість років працюю пильщиком у лісництві, а в подібних змаганнях участь беру вперше, – поділився враженнями чоловік. – Зовсім не засмучуюсь, що посів сьоме місце. Для першого разу це дуже добре. Найскладніше було обрізати сучки, адже не було тренувань. Та й не знав, що для перемоги у цьому конкурсі потрібна не тільки вправність. Виявляється, у цьогорічного переможця зубці на ланцюгу заточені під особливим кутом. Тому в нього був непошкоджений стовбур і мінімальна висота зрізу. Тепер знатиму цю хитрість.
Найкраще вправився із поставленими завданнями Сергій Щуліпенко з Гутянського лісництва Холминського держлісгоспу.
Андрій Грудницький
Фото автора
Переглядів: 528 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук