"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Книга «Оживає минувшина» – джерело інформації про рідний край
13:37
Книга «Оживає минувшина» – джерело інформації про рідний край
Коли наприкінці 2012 року Фонд Віталія Шевченка готував до друку книжку «Оживає минувшина. Творчість ічнянців», ніхто й гадки не мав, що це видання стане щорічним. Адже планувалося воно лише для опублікування творів учасників однойменного конкурсу кращих творів з історії рідного міста, селища, села, кутка, вулиці. Конкурс теж розглядався як одноразовий. А вийшло навпаки – і конкурс став традиційним, і збірник.
«Оживає минувшина» – як історичний журнал, випуски якого, складені докупи, є цікавим джерелом інформації про рідний край. За чотири роки у збірнику опубліковано близько 110 розвідок і документів з історії Ічнянщини. А разом з літературно-мистецькими творами, поданими на районний конкурс школярів «Родина. Ічнянщина. Україна», публікацій у збірниках загалом налічується близько 650.
В останньому, цьогорічному випуску «Оживає минувшина. Творчість ічнянців» читач знайде цікаве дослідження Ніни Штанько-Ткаченко «Містечко» (історія с. Монастирища), нарис Марини Даценко «Таємниця давніх курганів», розповіді Надії Прочай «Згадаймо земляка» (про іваничанина-фронтовика Івана Прочая), Ольги Черницької «Ні церкви, ні школи. Ні в селі, ні в душі» (історія Покровської церкви в с. Сезьках), Миколи Кузьменка «Людина-легенда» (про шановану в с. Припутнях господарника Василя Полуду).
Краєзнавець Борис Гузь опублікував дослідження про долю знаної і шанованої в нашому краї в кін. ХІХ – на поч. ХХ ст. родини Навроцьких, вихідці з якої мешкали в с. Хаєнках, м. Ічні та інших куточках України, а також підготував для збірника цікаві спогади Павла і Валентина Навроцьких. Відома на Ічнянщині родина Кутових яскраво постає зі спогадів харків’янина Володимира Кутового «Миколаївську церкву перебудовував мій родич».
Віталій Шевченко помістив у збірнику нарис «Почесний ічнянець, який переграв Сталіна» (про Василя Еллана-Блакитного), а Станіслав Маринчик – розповідь «Наймолодша муза на Ічнянщині» (поява кінематографа в нашому краї). Опубліковано в цьогорічному випуску «Оживає минувшина» також архівні дослідження про Ічнянського волосного старшину Петра Титикала (1880 роки) та про засновницю Ічнянської жіночої прогімназії М. Жуковську, цікаві розповіді про наших земляків – народного героя України, почесного жителя Херсона, безногого волонтера Григорія Янченка та відомого художника-баталіста Сергія Чайку, автора картини «Воїни АТО пишуть листа Путіну». А учасник АТО ічнянець Сергій Карпенко віддав до друку нотатки з війни на Донбасі.
Це далеко не повний перелік публікацій збірника «Оживає минувшина. Творчість ічнянців» (випуск 4-й). З книжкою можна ознайомитися в бібліотеках району. Фонд Віталія Шевченка безплатно передав це видання також школам, органам влади, депутатам районної, Ічнянської міської та Парафіївської селищної рад, іншим установам Ічнянського району, а також науковим та музейним закладам Чернігова і Києва.
Нині завершується підготовка до друку чергового випуску збірника «Оживає минувшина», що має вийти в світ ще цього року. Ічнянцям відкриється багато цікавого, невідомого й несподіваного…
Наталка Кунець
Переглядів: 608 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук