"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Жовтень » 5 » Хто поділить округи: виборча комісія чи суд?
21:24
Хто поділить округи: виборча комісія чи суд?
Вибори до Ічнянської об’єднаної територіальної громади опинилися під загрозою зриву. Причиною цього став непропорційний розподіл виборчих округів. Пристрасті розпалив ще й той факт, що міська виборча комісія перекроювала межі округів уночі і нібито лише за дзвінком працівника канцелярії суду.
20 вересня Ічнянська міська виборча комісія ухвалила рішення «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Ічнянської міської громади Чернігівської області» та сформувала 26 одномандатних виборчих округів. П’ять із них утворили в центрі громади – від 1384 до 2138 виборців. У той же час в селах кількість виборців у окрузі становила від 125 до 714. Керівник виборчого штабу партії «Наш край» Вікторія Борщенко як виборець звернулася до суду з позовом визнати протиправним утворення територіальних виборчих округів та зобов’язати міську виборчу комісію утворити округи відповідно до положень ст. 17 Закону України «Про місцеві вибори». Закон гласить, що виборчі округи мають містити приблизно рівну кількість виборців.
27 вересня Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув справу за цим позовом і задовольнив вимоги частково, а 29 вересня Київський апеляційний – повністю підтримав позивача.
Того ж 29 вересня, увечері, до міської виборчої комісії, за словами її голови Раїси Пилипейко, зателефонував працівник канцелярії Київського суду і повідомив, що потрібно негайно виконати рішення суду про зміни меж виборчих округів. Зробили це у ніч з 29 на 30 вересня. Займалися поділом три із сімнадцяти членів комісії, присутнім при цьому був голова районної ради Григорій Герасименко.
У результаті пропорційного поділу кілька сіл об’єднали в один виборчий округ, зокрема звели докупи Августівку й Ольшану, Гужівку і Більмачівку, Бакаївку і Заудайку. В Ічні кількість округів мала збільшитися до 13. Розмежування закріпили постановою та передали її до Центральної виборчої комісії. Повноцінне засідання виборчої комісії відбулося вдень 30 вересня, о 14-й годині. Замість легалізації нічної постанови комісія ухвалила рішення залишити межі округів без змін.
Ічнянська районна організація Аграрної партії ініціювала на 2 жовтня проведення позачергової сесії районної ради з метою доведення до громадськості факту нічного засідання. Сесія не відбулася, бо не зібралася необхідна кількість депутатів. Тим, хто прибув на засідання, Григорій Герасименко повідомив, що межі округів на вимогу суду необхідно було змінити до кінця 29 вересня і на це лишалися лічені години. Тож голова комісії звернулася до нього за допомогою як до однопартійця по «Блоку Петра Порошенка».
Що буде далі з округами, а відповідно і з виборами, не відомо. Суботнє рішення виборчої комісії про залишення меж округів без змін знову оскаржено 4 жовтня в Чернігівському суді. Як і попереднього разу, вимоги задоволено частково. Але цього разу рішення оскаржила виборча комісія. Розгляд справи апеляційний суд призначив на 7 жовтня.
. Політсили висунули своїх кандидатів у межах округів, затверджених 20 вересня. 5 жовтня виборча комісія мала завершити ухвалення рішень про реєстрацію кандидатів. Якщо Київський апеляційний суд знову зобов’яже змінити межі виборчих округів, то комісії доведеться відмінити і реєстрацію кандидатів. І це фактично за двадцять днів до виборів. Цілком можливо, це може призвести до перенесення дати перших виборів в Ічнянській ОТГ.Вставка:
Для порівняння
У Бобровиці 29 жовтня – теж вибори. Кількість виборців у Бобровицькій та Ічнянській ОТГ – майже однакова. Бобровицька міська виборча комісія сформувала 34 округи. З них 11 – у центрі громади чисельністю від 611 до 1163 виборців та 23 по району – від 97 до 952 виборців.
Андрій ГРУДНИЦЬКИЙ
Переглядів: 506 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук