"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 10 » Хто має право на субсидію?
08:25
Хто має право на субсидію?
З 1 квітня майже за всі комунальні послуги доведеться платити значно більше: вартість газу підвищиться в 3-6 разів залежно від обсягів споживання, електроенергії – на 50%. Тож уряд для компенсації підвищених тарифів розробив новий порядок нарахування субсидій за спрощеною системою, який почне діяти з 1 травня. Система хоч і спрощена, але питань виникає багато. На деякі з них відповідає начальник управління соціального захисту населення Анатолій Породько.
– Анатолію Петровичу, хто має право звернутися за субсидією?
– Малозабезпечені громадяни уже не перший рік отримують субсидії. Нині ж кількість громадян, що потребують підтримки в оплаті за комунальні послуги, зросла. Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу. Він обраховується для кожного домогосподарства індивідуально та залежить від доходу на одного члена сім'ї. Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.
– Передбачаєте, скільки заяв може надійти до управління?
– У нашому районі більше 8 тисяч абонентів користуються послугами газового господарства і більше 18 тисяч – енергоносіями. Всі вони отримають бланки заяв і декларацій, але не обов’язково всі їх заповнюватимуть і подаватимуть. Якщо громадяни розуміють, що в змозі заплатити за певні послуги, то за допомогою можуть не звертатися, щоб не забирати в інших це право.
– Наявність і розмір земельних ділянок буде враховуватися?
– Обмеження щодо майнового стану зняті: не має значення, скільки землі, будинків, дач, автомобілів у користуванні. Вказуються тільки задекларовані доходи та ще одноразова покупка на суму понад 50 тисяч.
– А якщо заявник надасть неправдиві, занижені, дані про доходи, щоб отримати субсидію?
– Органи соціального захисту вже після призначення субсидії перевірятимуть достовірність цих даних через запити до відповідних органів, установ та організацій. Неправомірно нараховану суму субсидій доведеться повертати у подвійному розмірі.
– Як правильно порахувати членів сім'ї? Наприклад, діти прописані в батьків у селі, а живуть у місті, або співмешканці живуть не зареєстровані.
– Членами сім'ї вважаються всі зареєстровані та фактично проживаючі в приміщенні на початок місяця, в якому надійшло звернення за призначенням субсидій. Якщо зареєстрована особа фактично не проживає, питання призначення субсидії виноситься на розгляд районної комісії.
– Чи мають право на субсидію ті, хто мешкає в орендованих приміщеннях?
– Мають за умови, що є договір оренди і на орендаря відкрито особовий рахунок для оплати житлово-комунальних послуг.

Наталія ЧЕРНЕНКО
Переглядів: 531 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук