"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 2 » Хто допоможе багатодітній матері влаштувати дитину в дитсадок?
12:41
Хто допоможе багатодітній матері влаштувати дитину в дитсадок?
До редакції звернулася багатодітна мама з Парафіївки Валентина Кваніна. Жінка у розпачі: не має можливості вийти на роботу, оскільки ніде діти трирічну доньку. Влаштувати її у дитсадок – проблема, бо на черзі її Даринка аж сімнадцята. Валентина перебуває на обліку в районному центрі зайнятості, і їй щотижня доводиться возити малолітню дитину з собою в Ічню. «Трудова слава» шукала шляхи, як допомогти єдиній годувальниці чотирьох дітей.CUT$

У Парафіївці – 155 дітей дошкільного віку. У комунальній власності селищної ради два дитячі садочки. За словами селищного голови Валентини Карпенко, станом на 25 лютого від батьків надійшло 74 заяви щодо влаштування малюків у дошкільні навчальні заклади: №1 – 50 заяв, №2 – 24.
– Нині групи перевантажені, вільних місць немає, – говорить Валентина Федорівна. – Дитина Валентини Кваніної у черзі до дитсадка №1 «Малятко» з 3 квітня 2014 року зареєстрована сімнадцятою. До 31 серпня у дитсадках формуватимуться групи на наступний навчальний рік, у ДНЗ №1 вивільняться 20 місць, №2 – 10. Тоді й буде можливість прийняти дитину Кваніної, але згідно з чергою.
– Дитсадок відвідує 41 дошкільня, а місць усього 37, – додає завідувач ДНЗ №1 Наталія Сластьон. – У молодшій групі за списком 19 малюків на 17 ліжок, у старшій – 22 дошкільнят на 20 місць. Заяви на прийняття у дитсадок погоджує селищний голова.
Чи не можна зробити якийсь виняток для цієї мами, запитали у відділі освіти. Методист із дошкільного виховання відділу освіти РДА Світлана Ковбаса пояснила, малозабезпечені сім’ї та матері одиначки пільг на позачергове влаштування дітей у дитячі навчальні заклади не мають. Але згідно з листом Міністерства освіти та науки від 29 червня 2011 року «Про організацію короткотривалого перебування дітей у ДНЗ» у дитсадках має бути забезпечено різний режим перебування дітей, зокрема й короткотривалий (до 4 годин на день). У цей час діти не харчуються і батьки за дитсадок не платять. Відділ освіти про це повідомив Парафіївського селищного голову.
Чому ж дитину Валентини Кваніної не влаштують хоча б на короткотривале перебування?
– Груп короткотривалого перебування дітей у ДНЗ №1 «Малятко» немає, – каже Валентина Карпенко. – Вони не передбачені статутом закладу. Рішення щодо відкриття такої групи селищна рада теж не приймала, бо не дозволяє приміщення. Та й позачергове прийняття дітей статутом не передбачено.
Зате на базі Парафіївського ДНЗ №2 «Сонечко», повідомила селищний голова, планується відкриття додаткової групи. Але приміщення потребує капітального ремонту, на що в бюджеті розвитку селищної ради передбачено близько півмільйона гривень.
Валентина Кваніна повідомила ще й такий факт. Щодо влаштування доньки вона зверталася до завідувача дитсадка №1 та селищного голови ще у серпні минулого року (3 роки дитині виповнилося через два місяці – у жовтні), бо планувала вийти на роботу на цукрозавод. А вже у вересні до дитсадка зараховують іншу дитину, яка нібито й на черзі не перебувала.
На заяву Валентини Кваніної з цього приводу селищний голова 28 грудня 2014 року відповіла, що того хлопчика «прийняли на неповний день у порядку винятку (щоб дітей не відправляти в притулок). Сім’я (мати і двоє дітей) залишилися в скрутному становищі: ні житла, ні засобів для існування, нікого рідних».
То чому ж не можна зробити виняток для одинокої матері чотирьох дітей, у якої теж немає на кого залишити найменшу дитину?
Валентина зверталася за допомогою і до районної ради. Каже, якщо на місці не допоможуть, піде далі, і до Верховної Ради.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 560 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук