"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Січень » 19 » Хліба всякого багато. Якості – бракує
15:01
Хліба всякого багато. Якості – бракує
Раніше і вдома, і на виробництві хліб готували за стандартним рецептом: борошно, дріжджі, сіль і вода. Таке тісто підходило 3,5-4 години. Зараз цей процес триває менше години завдяки хлібопекарським добавкам. І хоча асортимент хліба сьогодні – найрізноманітніший, часто виготовлений він без дотримання стандартів якості.
Покупці все прискіпливіше ставляться до вибору хлібобулочних виробів. Буває, ріжеш його – а м’якуш прилипає до ножа. Значить, хліб не допечений. Якщо кришиться – виготовлявся за пришвидшеною технологією. Якщо зовсім немає крихт – містить хімічні домішки. Пухкий зовні, але порожній всередині – великий вміст глютену. Глютен (клейковина) — група запасаючих білків у насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита, вівса і ячменю. В останні кілька років з’явилося твердження, що пшенична клейковина шкідлива.
Споживачі нарікають на низьку якість хліба, пекарі, в свою чергу, – на неякісне борошно. Кажуть, ніхто не контролює млини, які замість третього класу переробляють зерно четвертого-п’ятого.
Та й взагалі контроль за дотриманням елементарних технічних, гігієнічних та санітарних правил виробниками зерна, переробниками, пекарями бажає бути значно кращим (або хоча б просто бути).
Якщо вас в черговий раз не влаштує якість купленої хлібини, можете звернутися до Ічнянського районного управління Держпродспоживслужби. За словами його начальника Сергія Мироненка, звернення має бути письмовим. На його підставі можуть провести позапланову перевірку підприємства-виробника щодо реалізації харчових продуктів.
Ічнянський хліб – уже в далекому минулому. Місцевий хлібозавод перестав функціонувати у 2001 році. Потім приміщення орендувало ТОВ «Хлібодар», яке ще випікало хліб. Але згодом воно збанкрутіло. 2008 року колишній хлібозавод викупило ТОВ «Ролена» з Київщини, алевипускати хліб і не планувало.
Нині хлібобулочні вироби нам завозять із Прилук, Ніжина, Пирятина та столиці.
У той же час, як повідомляють ЗМІ області, в інших районних центрах хліб печуть і сьогодні. На Коропському хлібзаводі рік як випікають «латвійський» хліб – житньо-пшеничний без дріжджів, на заквасці. Для цього використовують місцеве борошно, замість цукру додають мед. Відпускна ціна кілограмової паляниці з заводу – десять гривень. Є й «Житній» – 8,5 гривень за 800-грамовий буханець.
У Городні хліб готують у печі з природного каменю, який забезпечує кращу тепловіддачу та якість випікання. Це натуральні буханці на заквасці, без розпушувачів, консервантів та іншої модної нині хімії.
Сьогодні якісний хліб – не дешеве задоволення. Бездріжджовий заварний хліб ручної роботи випікає Чернігівське ТОВ «Ризький хліб». Виготовляють його за старовинною рецептурою. 200-300 грамів такого елітного хлібця коштують від 25 гривень. Найдорожчий «Житній» – 250 гривень за буханку вагою 1800 грамів.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ

Як визначити якість хліба?
• Упаковка та маркування продукції. Кожна компанія відповідає за якість продукції і не хоче, щоб її сплутали з іншою. Упаковка містить інформацію про виробника, склад виробу, дату виготовлення.
• Хліб має бути важким. Це свідчить про те, що він свіжий, натуральний, без додавання покращувачів і стабілізаторів.
• Щільність хліба. Якісний хліб не може стискатись, як ватний. Після легкого натискання пальцем, м'якуш повинен прийняти початкову форму.
• М'якуш хліба і булочних виробів повинен бути добре пропечений, без грудок і пустот, не липким і не сухим, а еластичним, з рівномірною доволі щільною пористістю, що є основною ознакою відсутності розпушувачів.
• Якщо куплений вами хліб має тягучий і липкий м'якуш, є небезпека, що хліб заражений картопляною паличкою. Особливо часто така неприємність трапляється з білим хлібом, більш кислий чорний хліб картопляною паличкою не хворіє.
• Закваски. Якщо ви обираєте хліб на натуральних заквасках, зважте, що виробляти такий хліб мають можливість здебільшого великі підприємства, які працюють цілодобово, оскільки живий натуральний організм потрібно постійно підтримувати.
- Трапляється, що в хлібі можна побачити плями синього, оранжевого, жовтого, червоного і білого кольору - швидше за все, оселилися гриби.
- Хліб, який довго не черствіє або не пліснявіє, містить стабілізатори і консерванти.
• Терміни реалізації хлібобулочних виробів
Житній і житньо-пшеничний (чорний) хліб вважається свіжим до 36 годин з моменту випікання.
Пшеничний (білий) хліб, хлібобулочні вироби масою до 200 грамів із сортового пшеничного та житнього борошна - до 24 годин.
Полімерна плівка дозволяє всім видам хлібо-булочних виробів зберігати свіжість до трьох діб.
Переглядів: 523 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук