"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Вересень » 18 » Харчування учнів молодших класів – безкоштовне
14:01
Харчування учнів молодших класів – безкоштовне
На початку навчального року батькам у школах повідомили неприємну новину, що за харчування учнів молодших класів доведеться заплатити по 140 гривень за місяць.
Жваво обговорювали це питання на батьківських зборах у гімназії.
– 28 серпня, на «пробний» день, у гімназії сказали, що харчування для молодших учнів буде безкоштовним, – говорить батько двох учениць Володимир Твардовський. – Однак уже 2 вересня все «скинули» на батьків: оголосили, що за харчування однієї дитини протягом місяця потрібно здати 140 гривень і овочі. Ми віднесли шість відер картоплі, капусту, моркву, столовий буряк, цибулю. Що не вродило, те докупили. Але щоб 280 гривень за двох учнів щомісяця…
Поцікавився й дізнався, що згідно зі статтею 25 Закону «Про освіту» харчування має бути безкоштовним. Дзвонив у міністерство, в обласне управління освіти й науки. Там не розуміють, як це за батьківські кошти «безкоштовно» харчують дітей у школах.
А в районному відділі освіти нам пояснили, що плата 140 грн. – тимчасова, бо заблоковані рахунки за борги, а з жовтня діти харчуватимуться безкоштовно. Та хіба то наші проблеми?
Дивуюсь пасивним батькам: 140 – платимо, скажуть більше – заплатимо. Якщо сьогодні сидіти й мовчати, завтра повністю звалять усі проблеми на батьків, і влада скаже: слава Богу! А треба розбиратися й вирішувати проблему на законному рівні. Поки що замість 140 грн. заплатили по 60 грн. за місяць, тому що 4 державні гривні на день вистачить хіба на чай із булочкою.
Ситуацію прокоментувала начальник відділу освіти Світлана Нагорна:
– На 1 вересня заборгованість відділу освіти перед постачальниками продуктів харчування становила понад 300 тисяч гривень. У зв’язку з тим, що постачальники відмовлялися підписувати договори, відділ освіти з погодження адміністрації змушений був призупинити безкоштовне харчування учнів 1-4 класів. Але за сприяння районної виконавчої влади кошти підприємцям відшкодовано і безкоштовне харчування відновлено.
Як повідомила начальник фінансового управління Любов Чумаченко, на сьогодні борги перед постачальниками погашені. Кошти на харчування дітей 1-4 класів передбачені у районному бюджеті на 2015 рік, відповідне рішення затверджене сесією районної ради. Тож учні початкової ланки як харчувалися, так і харчуються безкоштовно.
Наталія Черненко

Стаття 25 Закону України «Про освіту» Організація харчування в навчальних закладах
Організація та відповідальність за харчування у державних навчальних закладах покладаються на місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, міністерства і відомства України, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів і здійснюються за рахунок бюджетних асигнувань.
Контроль та державний нагляд за якістю харчування покладається на органи охорони здоров'я.
Переглядів: 572 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук