"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Вересень » 9 » «Качанівські музи» вдесяте навідали палац Тарновських
14:03
«Качанівські музи» вдесяте навідали палац Тарновських

Ічнянщина, починаючи з 2004 року, збирає гостей на Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Качанівські музи». Цього року воно вдесяте нагадало, яке культурне життя вирувало в колишньому маєтку Тарновських. Окрім цього, сам заповідник «Качанівка» відсвяткував своє 35-річчя.
На урочистості завітала нащадок великого роду меценатів, віце-предводитель Київського дворянського зібрання Ірина Тарновська-Трач, внучата племінниця Василя Тарновського (молодшого), представники Чернігівського земляцтва в Києві – Віктор Ткаченко та Микола Вощевський, інші поважні гості.
У мистецьких вітальнях палацу учасників заходу зустрічали тріо капели бандуристів ім. О. Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм і лауреат міжнародних конкурсів Сергій Гладарьов.
З концертною програмою завітали академічний народний хор обласного філармонійного центру, хореографічні колективи Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М. Заньковецької та Чернігівського театру танцю «Еквадор». Майстерними постановками дивували гостей юні вихованці Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв. Атмосферу свята і гарного настрою до самісінького вечора створювали виступи творчих фольклорних колективів з Ічні, Хаєнок, Іржавця, Монастирища, Южного, Парафіївки, а також дзвінкоголоса молодь Ічнянщини. Завершилося святкування фаєр-шоу від прилуцького театру вогню «Агній».
Окрім розважальної програми глядачі залюбки споглядали різноманітні виставки. «Соколиний хутір» презентував експозицію, присвячену землякам, льотчикам Гарамам: на командирському військовому «газику» були розкладені зразки зброї, топографічні карти, бінокль та історичний опис про бойовий шлях братів-льотчиків. Вироби народно-прикладного мистецтва презентував Ічнянський районний краєзнавчий музей та
майстри з Ніжина, Прилук, Чернігова, Івано-Франківська. Умільці запрошували придбати унікальні авторські речі: прикраси зі стрічок, колоритне намисто, ляльки-обереги, вироби з дерева тощо. Народні гуляння тривали до темна.
На території заповідника також проводяться різні акції, конференції, спортивні змагання. Зокрема, 14-15 вересня відбудуться п’яті наукові читання, приурочені ювілейній річниці заснування заповідника «Палацово-паркові комплекси України: вивчення, охорона, збереження та використання».
Туристичний сезон у «Качанівці», який офіційно стартував 1 травня, триває активно, розповіла вчений секретар заповідника Інна Шевченко. Станом на 1 вересня у «Качанівці» побувало 15 тисяч туристів із різних куточків України та зарубіжжя: ОАЕ, Франції, Польщі, Великобританії, Кореї, Китаю, Японії. Їм подобається це затишне місце, його історія, де кожен, хто хоча б раз прилучився до історичного джерела культури, назавжди збереже в собі теплу згадку про садибу Тарновських і ще не раз відвідає ці чарівні, оповиті історією, культурою та меценатством місця. Качанівка живе…
Світлана Цюпка
Фото автора
]

Переглядів: 585 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук