"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Качанівські читання
15:48
Качанівські читання
Наукова думка в заповіднику

Нещодавно на базі НІКЗ «Качанівка» проводились ІV Качанівські читання, в рамках яких відбулася міжнародна наукова конференція «Формоутворення культурно-побутового середовища палацово-паркових комплексів другої пол. ХVІІІ – поч. ХХ ст.».
Захід було приурочено на відзначення 175-річниці від дня народження В. В. Тарновського-молодшого. Участь у конференції приймали 35 співробітників наукових установ та музейних закладів із 13-и різних регіонів нашої держави. Почесними гостями були нащадки родини Тарновських з Великобританії та Києва, зокрема, Тарновська-Хайн Татяна Анатоліївна, онука В.В.Тарновського-сина, Тарновська-Трач Ірина Михайлівна, внучата племінниця В.В.Тарновського- молодшого. На конференцію прибув і перший заступник голови РДА Віталій Семенець.
Учасникам, гостям та організаторам Качанівських читань були надіслані офіційні привітання від заступника голови ОДА Віктора Тканка та голови наглядової ради НІКЗ «Качанівка» відомого вченого, лауреата міжнародної премії ім. Гердера Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії (м. Київ) Петра Кононенка.
У роботі конференції простежувалась історична «бібліографія» та «родовід» палацово-паркових комплексів України, визначилась та охарактеризувалась садиба В. Тарновського як соціо-культурний, архітектурно-природничий та економічний об’єкт.
Проведення конференції засвідчило, що досить актуальним є завдання збереження культурної спадщини нашої держави. Нині в Україні збереглося небагато садиб ХVІІІ – ХІХ століття, унікальних за своєю архітектурною самобутністю, історичною цінністю та своєрідністю ландшафту. Але більшість садиб знаходяться у занедбаному стані. Вони використовувалися під різні господарські потреби і недостатньо досліджені з наукової точки зору. Лише незначна їх частина відреставрована. У зв’язку з цим існує нагальна потреба в запровадженні нових, більш ефективних форм і методів реставрації, реконструкції, консервації, пристосування та використання старовинних садиб і маєтків.
У ході конференції було вирішено розробити програму з музеєфікації збережених садиб і маєтків, що не пербувають на обліку держави; посилити реставраційну роботу на вже зафіксованих пам’ятках культурної спадщини; включити Качанівку до програми проведення щорічних Шевченківських днів; поглибити роботу з розвитку туристичної інфраструктури та привабливості даних об’єктів для відвідувачів; заснувати на базі заповідника науково-друкований орган (журнал) під назвою «Качанівська старовина», який би відображав історичну минувшину, культуру, мистецтво та філософську думку сучасної України.

Окремо хотілося б відзначити заклик учасників конференції долучитися до благодійного проекту НІКЗ «Качанівка» щодо увічнення історичної пам’яті В.В.Тарновського-молодшого: встановлення на території заповідника пам’ятника на відзначення у 2013 році 175-ї річниці від дня народження. А також підтримати пропозицію Ніжинської міської районної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен» про присвоєння імені В.В.Тарновського-молодшого одній із вулиць м. Ніжин.
Очікується, що в результаті проведених ІV Качанівських читань розпочнеться відродження ідейної основи, що склалася історично і яка втілена в існуванні та діяльності збережених палацово-паркових комплексів.
Шевченко Тарас, заступник генерального директора по науково-дослідній роботі НІКЗ «Качанівка»
Переглядів: 662 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук