"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Ювілей у Качанівці
10:23
Ювілей у Качанівці
Качанівка: відстань у 30 років
У «Качанівки» – ювілей. Тридцятиріччя. Через століття. А вона залишається юною і романтичною...
Про Качанівку написано, відзнято фото- та відеосюжетів немало. Вона чи не єдина дворянська садиба кін. ХVІІІ – поч. ХХ ст. в сучасній Україні, яка зберегла свій первісний вигляд і має особливу й самобутню історію, є перлиною садибно-паркового мистецтва. У затишку качанівських алей колись творили багато іменитих творчих особистостей, які гостювали на запрошення господарів, поціновувачів високого мистецтва.
А останні 30 років – це ще й Національний історико-культурний заповідник. Знаковим, у повному розумінні цього слова, став приїзд до Качанівки влітку 2000 року Президента України Л. Кучми, який був щиро вражений красою палацу і парку. Переконання, що без відродження Качанівки не можливе відродження України, спонукало його до видання Указу Президента України про надання заповіднику статусу – національного.
Головна мета відродження Качанівки для колективу НІКЗ, під керівництвом генерального директора Володимира Буренка, – не тільки реставрація палацу, а й створення умов для розвитку культурно-мистецького та туристичного осередку. І це вдалося. Качанівка стала місцем паломництва мистецької інтелігенції.
Особливими для Качанівки стали дві події. Перша, можна вважати, історична – приїзд нащадків колишніх власників маєтку родин Тарновських та Харитоненків, що є свідченням тісного зв’язку сучасності з минулим дворянської садиби. Під враженням від побаченого нащадки Тарновських, які проживають у Шотландії, створили благодійний фонд «Друзі Качанівки» зі збору коштів для реставрації палацу.
Друга – це започаткування проведення, за сприяння Міністерства культури і мистецтв України, вже традиційного нині, літературно-мистецького свята «Качанівські музи»,
Сьогодні НІКЗ «Качанівка» перетворюється на широко відомий у державі туристичний об’єкт. Із початку 2011 року Качанівку відвідало більше 30-ти тис. туристів. А ще Качанівський палац став фіналістом Всеукраїнської акції «Сім чудес України». І зараз посідає п’яте місце серед 21-о об’єкта-конкурсанта. І це свідчить про те, що пройдена НІКЗ «Качанівка» відстань у 30 років є успішним шляхом розвитку та становлення заповідника, який в майбутньому просто приречений стати перлиною української культури.
Нині ж місце, яке посяде наш заповідник визначає голосування, що проводиться на сайті: 7chudes.in.ua. і залежить від кожного з нас. До 1 грудня ще є час, щоб віддати свій голос за нашу Качанівку – справжній скарб для Ічнянщини і розвитку її туристичної та культурної галузей.
Тарас Шевченко, заст. гендиректора з науково-дослідної роботи
Переглядів: 980 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук