"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Червень » 21 » Ювілей
11:44
Ювілей
Урок довжиною в 100 років

Напередодні Святої Трійці Бурімська ЗОШ I–II ступенів була по-особливому, як і годиться іменинниці, урочиста й святкова. Ще б пак! Адже раз за весь довгий вік випадає така нагода – святкувати свій столітній ювілей! Отож школа з радістю зустрічала гостей на своєму затишному подвір’ї. А їх зібралося багато: ветерани педагогічної ниви й нинішні вчителі, випускники школи різних років та учні, які сьогодні отримують знання і безцінний життєвий досвід у стінах рідної Альма-матер, мешканці села, представники районної влади.
Бурімка заснована у 1634 році, а освітнього закладу в ній не було аж до 1882 року, коли в селі відкрилася школа церковно-приходська. Навчали дітей, в основному із заможних родин, у звичайній сільській хаті один вчитель та священик.
У 1912 році Бурімське земство знайшло кошти на будівництво нової типової на той час школи-чотирирічки. За два роки збудували шкільне приміщення та будинок для вчителів на чотири квартири. А вже 1924 року в Бурімці та сусідніх Шиловичах працювали шість вчителів, які навчали 211 дітей. У довоєнний час кількість учнів зросла до 320, а школа стала семирічкою. У класах було до 40 школярів. Класних кімнат не вистачало, тому два класи розмістили в приміщенні старої сільської пошти.
Наступна реконструкція школи пов’язана з офіцером, інвалідом війни Іваном Шевченком, який у 1945 році став директором школи. У 1946 – на шкільному подвір’ї спорудили ще два навчальні корпуси, а трохи згодом – їдальню на 130 місць. Школа стала восьмирічною, з педагогічним колективом у 14 вчителів та учнівським – 450 школярів – найбільше за весь час її існування.
Розширення школи

У 2002 році директор школи Микола Зеленський на сході громадян села вніс пропозицію продовжити добудову школи із залученням коштів УФСІ. Але їх для будівництва не вистачило і тоді гарантом фінансування виступив голова РДА Сергій Рубашка. Під його керівництвом та за підтримки начальника відділу освіти Віталія Семенця в школі було введено в дію блочно-модульну газову котельню, газифіковано їдальню, підведений водогін.
За час свого існування Бурімська школа дала знання і виховала близько 3000 дітей. 284 її випускники здобули вищу освіту, а п’ять із них стали вченими. Нині навчаються 54 учні.
Роки – за вік, а серцем вічно юна
Сторічний ювілей – поважне свято. Духовий оркестр із Прилуцького будинку культури грав бравурні мелодії, додаючи гостям піднесеного настрою. Урочистості розпочалися відкриттям меморіальної дошки відомому художнику, професору живопису Петру Басанцю за участю голови райдержадміністрації Сергія Рубашки та сина Петра Олексійовича – Юрія.
У залі сільського будинку культури, де відбувався захід, ніде було яблуку впасти – святковий концерт за участю місцевих аматорів зібрав чимало глядачів. Лунали й щирі слова вдячності на адресу керівника СТОВ «Інтер» Михайла Бондаря, голови РДА Сергія Рубашки, знаному земляку Олексій Павленку, сільському голові Юрію Ільченку, директору школи Олені Карпець, працівникам відділу освіти, шкільним вчителям за незабутнє свято.
Школа-ювілярка отримала подарунки від районної влади – системний комп’ютерний блок, від профкому відділу освіти – принтер. Решта гостей теж прийшли не з порожніми руками, вітаючи столітню іменинницю.
Свято продовжилося в сільському парку запальними танцями.

Школа в Бурімці повернула літами на друге століття. Але то тільки роками. Душа в неї залишається вічно юною. Бо щороку першого вересневого дня вона дзвенить щирим дитячим сміхом учнів, які приходять здобути знання, відчути турботу і любов своєї другої великої й дружної шкільної родини.
Микола Іванчин
Фото автора
На знімку: Різні покоління – випускники однієї школи
Переглядів: 516 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук