"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 5 » Якщо у вас у дворі ростуть аварійні дерева
13:50
Якщо у вас у дворі ростуть аварійні дерева
На подвір’ї Ніни Гришиної в Іржавці ростуть старі верби, які можуть впасти на будинок. Щоб спиляти дерева, самотня пенсіонерка звернулася за допомогою до депутата Іржавецької сільської ради Тетяни Близнюк, яка підготувала відповідне звернення до РЕМу. У результаті все скінчилося сваркою між електриками та депутаткою, яка з обуренням звернулася до редакції.
– Ще рік тому Ніна Гришина просила мене допомогти знайти чоловіків, щоб повалили дерева, – розповідає Тетяна Близнюк. – Говорила, що верби віддасть, аби тільки їх позбутися. Я довго шукала таких людей, але всі бояться братися за цю роботу, бо поряд будинок і лінія електропердач. Коли мене обрали депутатом, порушила це питання на сесії сільської ради. Написала депутатський запит до РЕМу, на сесії сільської ради мене підтримали. Приїхали електрики, почали розпитувати, чия Ніна Федорівна родичка. Як дізналися, що вона нікому із високоповажних осіб не доводиться ріднею, відразу почали кричати і принижувати мене. Це чули й сусіди. Бригада поїхала, але член виконкому Сергій Сирота нагнав та повернув назад. Він змусив електриків обпиляти гілку, що лежала на підводі до будинку Ніни Гришиної. Навіть якщо вони не зобов’язані валити ті дерева, навіщо ж принижувати? Збиралася написати заяву в поліцію, але правоохоронці пообіцяли розібратися. Хочу почути вибачення від бригади РЕМівців, тому вирішила звернутися ще й до газети.
– Від Іржавецької сільської ради до нас надійшла заява про необхідність спиляти дерево, – говорить керівник Ічнянського РЕМу Андрій Гордієнко. – За моєю вказівкою в Іржавець виїхала Іваницька бригада, яка з’ясувала, що дерево росте на приватному подвір’ї й не загрожує падінню на нашу лінію. В діалог з електриками вступила Тетяна Близнюк, яка заявила, що ми зобов’язані випиляти дерева під корінь. Працівники відмовилися. Після цього і виник конфлікт, їх обізвали п’яними. Хлопці поїхали до сільської ради, де пояснили ситуацію. Гілку над лінією спиляли, а валити дерево, навіть якщо воно нависло над будинком, ми не зобов’язані. Цим мають займатися професіонали, ми ж не лісоруби, а енергопостачальна компанія, – підкреслив Андрій Гордієнко.
Після звернення в редакцію «Трудової слави» Тетяна Близнюк повідомила, що до неї телефонував чоловік, який не представився, і попросив вибачення від імені бригади електриків. Тож моральні збитки, можна вважати, компенсовані, однак нікуди не поділась головна проблема – аварійні дерева. Хто ж ними має займатися: сам господар, сільська рада чи РЕМ?
Згідно з правилами улаштування електроустановок, відстань від проводів (напругою до одного кіловольта) до дерев і кущів для ізольованого проводу не нормується. А для неізольованих, як у цьому випадку, має бути не менше ніж один метр із кожного боку лінії. Відтак у РЕМу немає підстав повністю спилювати дерева. Електрики зобов’язані лише розчистити лінію по всій її балансовій належності, до якої входить також підвід до будинку, що, за словами Андрія Гордієнка, й було виконано.
З іншого боку, у відповідності до наказу колишнього міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ України за утримання зелених насаджень у приватних садибах відповідають їх власники або користувачі. Вони повинні самотужки чи з допомогою спеціалізованої організації ліквідовувати аварійні дерева, що загрожують падінням на дроти. Добре, що хоч на пиляння дерев у своєму дворі непотрібно брати дозвіл та компенсувати їх вартість державі.
Виходить, що бабуся повинна взяти пилку та лізти на дерево сама, адже їй немає за що найняти фахівців. Допомогти їй можуть сільські депутати й виконком: розробити відповідну програму ліквідації аварійних дерев у приватному секторі та знайти на це кошти в сільському бюджеті. А доти Ніні Гришиній слід розраховувати на власні сили або шукати благодійника, який би погодився оплатити пиляння дерев.
Андрій Грудницький
Переглядів: 1152 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук