"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 22 » Яке молоко питимуть іваницькі діти: безкоштовне чи по 24 гривні за літр?
15:12
Яке молоко питимуть іваницькі діти: безкоштовне чи по 24 гривні за літр?
19 лютого громадські активісти Іваниці принесли до редакції копію колективного листа, адресованого Віктору Кияновському. У листі вони просять його як депутата обласної ради і спонсора відновити безкоштовне постачання молочних продуктів у місцеву школу та дитсадок.
«На сьогодні діти у закладах освіти не отримують належну кількість молочних продуктів, – йдеться у листі. – Щоб дотриматись виконання норм харчування по молочних продуктах, зменшується споживання дітьми м’яса, риби та інших важливих продуктів для повноцінного розвитку дитячого організму.
Майже 50% коштів, які виділяє держава та ми, батьки, платимо за харчування, йдуть лише на закупівлю молока (1 літр молока коштує 24 грн.), не включаючи масла та кисломолочних продуктів.
Ми неодноразово порушували це питання на батьківських зборах та перед керівником ОТГ Валентиною Карпенко, але чіткого пояснення не отримали.
В діях керівників вбачаємо повну бездіяльність і байдужість по відношенню до повноцінного харчування наших дітей.
7 лютого 2018 року громадські активісти Віктор Калашник та Ольга Сльозка звернулися до директора ПрАТ «Нива-плюс» Михайла Бондаря. Про надання молока закладам освіти, Михайло Миколайович зауважив, що відповідні документи щодо якості та доставки молочної продукції має лише Віктор Кияновський, тому порадив звернутися до нього.
Сподіваємось, що депутат облради не залишить наше звернення поза увагою і розгляне його з керівниками закладів. Просимо повторно налагодити безкоштовне постачання молочної продукції в дитсадок та школу.
В. Калашник, О. Сльозка, І. Гніда, Т. Гніда, О. Вергельський, П. Йовпета, С. Голда»


Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко:
– Від батьків дітей, які відвідують школу та дитсадок, в Іваниці ніяких нарікань і звернень до керівників освітніх закладів і селищної ради щодо харчування дітей не було. Діти в достатній кількості отримують молочні, м’ясні, рибні страви, овочі та фрукти.
Ічнянський завод сухого молока та масла взагалі не завозив молоко і молочну продукцію в магазини Іваниці. А зі створенням Парафіївської ОТГ у Парафіївку та Южне завозили тільки по п’ятницях (раніше завозили двічі).
Я неодноразово зверталася до Віктора Кияновського з проханням завозити молоко та молочну продукцію, які необхідні дітям, якщо і раз на тиждень, то на початку тижня, бо за вихідні молоко кисне. Та тоді чомусь Віктор Павлович не проявив турботу про дітей. Тому довелося шукати постачальників для шкіл і дитсадків за межами району. А коли поставки налагодилися, від Кияновського подзвонили, що Віктор Павлович надаватиме молоко безкоштовно в усі дитячі садки. Але дітям не тільки молоко потрібно було, а й сир, сметана, масло.
Треба сказати, що мало хто з дітей хоче пити те молоко. Вони люблять какао, рідкі молочні страви. Але ічнянський виробник поставив умови: молоко у страви не використовувати, а кожній дитині давати склянку цього напою. До речі, офіційних звернень та пропозицій від Ічнянського маслозаводу та обласного депутата Віктора Кияновського стосовно постачання молока в освітні заклади нашої громади не надходило.
Нині ведемо переговори з постачальниками щодо зниження ціни на молоко.

Директор Іваницької ЗОШ Олена Федірко:
– Ічнянський маслозавод безкоштовно постачав молоко для наших молодших школярів з вересня 2016-го. Але у вересні минулого року припинив постачання. Наша селищний голова сказала, що у громаді вистачає коштів на закупівлю молочних продуктів від інших постачальників.
Наймолодші 63 школярі харчуються за рахунок селищної ради та батьківських коштів. Молоко для дітей закуповуємо двічі на тиждень у місцевому магазині. Привозять його постачальники з Куликівки та Києва. Саме молоко діти не п’ють. З нього готуємо каші, какао, манники. Від батьків ніяких нарікань щодо харчування дітей не було. Учні харчуються збалансовано. Меню складається з трьох блюд. Щотижня готуємо борщі, супи, каші, рибні та м’ясні страви, додаємо фрукти й сік. Вартість обіду в день на одного учня 1-4 класів становить вісім гривень. За рахунок батьківських коштів з лютого підвищили вартість харчування і для учнів 5-11 класів – з п’яти до восьми гривень.

Завідувач Іваницького дитсадка «Сонечко» Наталія Бурч:
– Фінансовим розпорядником є селищна рада, яка направляє кошти на харчування дошкільнят. Ми укладаємо договір з постачальниками. На сьогодні вартість харчування на одну дитину в день становить 16 грн. Селищна рада працює над тим, щоб збільшити цю вартість до 24 грн. в зв’язку з інфляцією. Батьки платять 40% вартості харчування. Стосовно постачання молочних продуктів батьки до мене не зверталися. Наш населений пункт віддалений від райцентру. Постачальники не дуже хочуть до нас їхати. Тому, можливо, й ціна на молочні продукти дорожча. На сьогодні літр молока закуповуємо по 24 грн.
З листопада 2016 року маслозавод завозив у дитсадок молоко безкоштовно, з розрахунку 200 г в день на дитину. Такої норми виявилося забагато, тож просили привозити молока менше. До речі, в нас є діти, які взагалі молока не п’ють.

20 лютого Віктор Кияновський направив депутатське звернення до керівників Іваницької школи та дитсадка, копію – Парафіївському селищному голові.
«До мене звернулися батьки Іваницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Парафіївської селищної ради та ДНЗ «Сонечко» с. Іваниці з проханням посприяти у відновленні постачання молочної продукції до дитячого садка та школи в реалізації благодійного проекту «Здорова дитина – успішна Україна».
На сьогодні іваницькі школярі та вихованці дитсадка не вживають належну кількість молочних продуктів, в результаті чого позбавлені повноцінного харчування.
Неодноразові звернення батьків до органів місцевої влади з проханням вирішити питання були залишені без відповідного на те реагування, в зв’язку з тим батьки вкрай занепокоєні та стурбовані, тому звертаються за допомогою.
За таких обставин прошу надати письмовий дозвіл від вашого освітнього закладу на благодійне постачання молочної продукції ТОВ «Ічнянський завод сухого молока та масла». Пропоную графік постачання – понеділок та середа».


Чи питимуть діти безкоштовне молоко, має вирішити виконком Парафіївської селищної ради, у підпорядкуванні якого іваницькі освітні заклади.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 474 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук