"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 17 » Як учаснику АТО стати учасником бойових дій
15:11
Як учаснику АТО стати учасником бойових дій
Питання захисту прав учасників АТО постає все гостріше. Самі військові та члени їхніх сімей часто не поінформовані про свої права та процедуру їх захисту. Однією з найактуальніших проблем є отримання бійцями АТО статусу учасника бойових дій. Цей процес прописаний постановою Кабміну від 20 серпня 2014 року №413 та передбачає цілу бюрократичну процедуру. Тому дуже часто бійці, з’ясувавши, що необхідно зібрати стоси документів, згодні на все махнути рукою.
Згадана постанова передбачає, що звертатися з приводу надання статусу учасника бойових дій зобов’язаний командир певної військової частини, підрозділу, з’єднання. Лише у разі, якщо командир не звернувся, таке право надається самому учаснику АТО, щоб він міг звернутися до відповідної комісії.
Спершу всі необхідні документи передають у комісію на рівні міністерства, далі – у міжвідомчу, яка і приймає рішення про надання чи не надання особі статусу учасника бойових дій. Рішення цієї комісії підписує міністр оборони, тоді на місцях видається відповідне посвідчення, яке є юридичним підтвердженням, що особа має статус учасника бойових дій, усі права та пільги, передбачені цим статусом.
Подати звернення щодо надання статусу слід не пізніше, ніж через місяць після демобілізації.
Питання про надання особі статусу учасника бойових дій у разі відмови може повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики. Рішення комісії може бути оскаржено в судовому порядку.
Щоправда, як свідчить практика, в окремих військових частинах у документи вносять різну інформацію про розташування військових підрозділів. Отже, коли отримуватимете документи, припильнуйте, аби в них містилася інформація про те, що ваш підрозділ був справді скерований та дислокований у зоні АТО. В іншому випадку доведеться звертатись до суду та шукати свідків, щоб довести свою причетність до АТО і право на відповідні пільги.
Перелік документів, які підтверджують участь бійця в АТО:
Медичні довідки, висновки про поранення чи контузію у зоні АТО; довідка від командира військової частини про причини та обставини поранення – контузія, травми, каліцтво (для подальшого отримання соціальних виплат і пільг важливо, щоб у цих документах була інформація про причини поранення, участь в АТО); витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини або військовий квиток; довідка про прикріплення солдата до конкретної військової частини; інші документи, в яких зазначається інформація про участь в АТО.
Перелік документів для надання статусу учасника бойових дій у випадку самостійного підтвердження участі в АТО: довідка учасника бойових дій (видається у стройовій частині); довідка про обставини травми (видається в медроті); витяг з наказу в/ч про перебування в списках частини та виконання завдань у зоні АТО (видається в стройовій частині); штамп у військовому квитку (ставиться у стройовій частині в деяких бригадах).
Документи, що підтверджують участь в АТО: витяги з наказу, директиви, розпорядження, посвідчення про відрядження, журналу бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книги нарядів, графіка несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних розслідувань за фактами отримання поранень.
Контакти для довідок: Антитерористичний Центр СБУ (тел. 044 503 05 21), комісія при Міноборони (тел. 044 454 43 37), міжвідомча комісія (провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001, тел. 044 281 08 54, 044 281 08 44).
Надзвичайно важливим є не лише правовий захист військових, а й психологічна та інформаційна підтримка. Адже участь у бойових діях – це справжній стрес, а інколи й психологічна травма на все життя, так званий «синдром АТО», подібний до «афганського синдрому».
Тому не можна залишити без уваги жодного чоловіка, який не шкодував свого життя і здоров’я, захищаючи нас від російських окупантів на Східному фронті. Адже кожен з них – герой – незалежно від того скільки він пробув на передовій: місяць, рік чи навіть тиждень.
Спільно з Волонтерським центром, Ічнянською районною партійною організацією ВО «Свобода» започатковуємо проект «Ічнянці в АТО» з метою видання книги про наших земляків. Запрошуємо до співпраці учасників АТО, родичів наших військових, голів сільських рад, адже ічнянці повинні знати своїх героїв. Контактні телефони: 0679033140 або 2-16-40.
Олеся Реута, провідний спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Переглядів: 574 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук