"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 4 » Як пережити спеку
16:24
Як пережити спеку
Охолодитися – за обіднім столом
За прогнозами синоптиків, спека, яка вже тривалий час нам докучає, продовжиться до кінця серпня. Природно, що й бажання охолодитися до цього часу не зникне. А для того щоб уникати перегріву тіла, треба вживати «правильні» продукти харчування, бо, виявляється, їжа здатна на «фокуси» з підвищенням або зниженням його температури.
Підвищують температуру тіла продукти і страви, які містять жири та складні вуглеводні, бо для їх перетравлення організм витрачає більше енергії, відповідно, розігріваючись. Тому морозиво, яке влітку поїдається тоннами з метою порятунку від спеки, тільки її посилює. Зі звичайних продуктів – рис, картопля, хлібобулочні, кондитерські вироби та солодощі, жирні сорти м’яса і готові страви з нього, наваристі бульйони, супи тощо.
Пиво, яким би воно не було холодним, – це алкоголь, який зневоднює тіло і викликає процес вазодилатації, тобто розширення кровоносних судин, що теж призводить до розігріву.
Але є й продукти, які здатні рятувати за літньої спеки і дарувати полегшення. Це кавун, який уповільнює процес травлення, а тому потребує меншої кількості енергії організму. Зелень та сирі фрукти й овочі легко перетравлюються, не нагріваючи тіло. Як не дивно, але гостра їжа, також дарує відчуття прохолоди. Остудити тіло здатні будь-які види перцю. Вони сприяють потовиділенню, яке охолоджує організм через випаровування вологи.
У літній період варто надавати перевагу легкій рослинній їжі, знежиреним кисломолочним продуктам, рибі та морепродуктам, не жирним сортам м’яса (у невеликій кількості). Але найголовніше – не переїдайте! Вставайте із-за столу з легким відчуттям голоду і тоді ви почуватиметеся краще за будь якої плюсової температури повітря.

Як правильно пити воду влітку?

Як відомо, організм людини на 70% складається з води, а тому при високій температурі повітря її втрату маємо компенсувати.
Лікарі радять випивати протягом дня півтора-три літри чистої питної води. Але споживання великої кількості рідини інколи й шкодить організму. При порушенні водно-сольового обміну, може статися гіпергідратація, тобто надмірний вміст рідини в організмі. Одним з її видів є водне отруєння. Воно стається при меншому виділенні рідини з організму за її надходження, і небезпечне тим, що крім зовнішніх набряків тканин, можливий набряк внутрішніх органів.
Найчастіше саме за спекотної погоди розвивається водна інтоксикація. Щоб її уникнути треба пам'ятати, що без шкоди для здоров'я за один раз можна випивати не більше 500 мл води. Здоровим ниркам людини під силу вивести близько літра рідини на годину, невелика частина виділиться з потом. Тому, щоб уникнути гіпергідратації воду в спеку слід пити поступово, в помірних кількостях і обов ’язково невеликими ковтками. Та не забувайте, що пити слід регулярно, інакше можете організм зневоднити.

Головна страва – салат

Літо – пора легкої, свіжої, соковитої їжі. І спекотної пори немає кращої страви, аніж салат. Тарілка з безліччю кольорових інгредієнтів – це бенкет не тільки для очей, а й для організму. Основний інгредієнт для літніх салатів – це місцеві сезонні овочі, а щоб підкреслити їхній смак, зробити ситнішими і кориснішими господиням варто взяти на озброєння різні олії, твердий і кисломолочний сири, горіхи, морепродукти, варені яйця тощо.
Почніть експерименти на кухні із незвичної олії. Наприклад, оливкову та соняшникову замініть на льняну, яка багата на вітаміни F, А і E, заповнює потребу організму в жирних кислотах, через що людині не хочеться солодкого і жирного, а також уповільнює переварювання їжі, тому не виникає почуття голоду. Кукурудзяна та бавовняна олії містять поліненасичені жирні кислоти Омега 6, що робить їх незамінними джерелами корисних речовин. А обліпихова олія для літніх салатів просто ідеальна. Вона містить каротин і каротиноід, що зсередини забезпечуватиме рівну і тривалу засмагу.
Особливого смаку звичайним овочам нададуть і олії з грецьких та кедрових горіхів.
М’який вершковий смак надасть салату сир. Використовувати можна будь-який, бо сири ідеально поєднуються з овочами. Такий дует легко перетравлюється, не залишаючи відчуття важкості в шлунку або печії. В залежності від бажаного результату кладіть до тарілки і нежирні – звичайний кисломолочний (його також варто поєднувати із зеленню петрушки кропу, базиліку, селери, коріандру та часнику й сметани для бутербродів і грінок), фету, моцареллу, рикотту і тверді сири.
Перетворити звичний щоденний салат в гастрономічний шедевр допоможуть морепродукти. Крабове м'ясо, креветки, мідії, дещиця морської риби – додайте один із цих морських компонентів і вийде неймовірно смачна і корисна страва. Природно, жоден салат не обходиться без солі. Спробуйте заправляти овочі морською сіллю – джерелом корисних речовин, якими наділило її море, – і яка має м’який смак, свіжий та приємний аромат.
Яйця, копчені й смажені м’ясні та ковбасні вироби влітку не їжте у чистому вигляді, а поєднуйте з великою кількістю овочів, зелені. І категорично відмовтеся від майонезу. Навіть з кабачками. Краще готуйте їх на олії у клярі з яєць і молока, обкачавши у паніровці з сухарів і тертого твердого сиру. А часник, за бажанням, додавайте до готової страви. Смачного!
Новий смак – овочам
Є сотні різних заправок для салатів. Ми підібрали кілька популярних у всьому світі варіантів доступних у приготуванні переважній більшості наших читачів. Сподіваємося вони стануть вам у нагоді й підкреслять та облагородять смак звичних інгредієнтів у салатах.
Діжонская бра. Збити по 3 ст. ложки діжонської гірчиці і білого винного оцту, сіль і чорний мелений перець за смаком. Поступово додати 1/2 склянки оливкової олії і збити до однорідності. Додати трохи сушеного чебрецю.
Пряна медово-гірчична. Змішати по 2 чайні ложки меду і гірчиці діжонської, сік і цедру половинки лимона і сіль. Поступово додати по 70 мл оливкової та рослинного масла, присипати сушеним чебрецем і подрібненим свіжим чилі.
Лимонна. Збити сік половини лимона, додати по 1 чайній ложці гострої гірчиці і лимонної цедри, половинку чайної ложки цукру і сіль за смаком. Збиваючи, поступово додати 1/2 склянки оливкової олії та кілька подрібнених гілочок кропу.
«Цезар». Змішати в блендері 1 яєчний жовток, 1 зубчик часнику, сік 1 лимона, трохи діжонської гірчиці і 4 анчоуса (солоної кільки). Поступово додати половину склянки оливкової олії і трішки води. Наприкінці – жменю тертого пармезану (можна замінити твердим сиром із гострим смаком).
Італійська Запекти в духовці ½ склянки кедрових горіхів до золотистого кольору (приблизно 8 хв.), дати охолонути. У блендері змішати 1 склянку листя базиліка, смажені горіхи і зубчик часнику, приправити сіллю і меленим чорним перцем. Поступово влити 100 мл оливкової олії і збивати до гладкості. Кедрові горіхи можна замінити волоськими, а оливкову олію – йогуртом, вийде «білий і легкий» варіант.
Лимонно-бальзамічна. Збити 2 столові ложки бальзамічного оцту, одну – лимонного соку, 2 чайні діжонської гірчиці і сіль з перцем за смаком. Поступово додати 1/2 склянки оливкової олії і один роздавлений зубчик часнику.
Середземноморська. У класичну заправку до вінегрету додати половину склянки покришеного сиру фета, кілька гілочок дрібно нарізаної петрушки, 1 чайну ложку сушеного орегано і м’ясистий помідор, нарізаний дрібними кубиками. Дати настоятися 2 години. Це ідеальний варіант заправки для будь-яких салатів з морепродуктами.
Марія Вишня
Переглядів: 629 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук