"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 25 » Як отримати землю учаснику АТО
14:39
Як отримати землю учаснику АТО
Учасникам антитерористичної операції надається право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Це гарантує Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема пункт 14 статті 12. Однак процедура складна і довготривала.
Вільні ділянки для АТОвців обіцяють знайти

– Будь-яка проблема має свій шлях вирішення, – розповідає голова районної ради Григорій Герасименко. – Не виняток і це земельне питання. Однак для цього потрібно знати, хто потребує землю, якого призначення і її орієнтовне місцезнаходження.
Учасників АТО в першу чергу цікавить отримання землі в межах двох гектарів для ведення особистого селянського господарства. Таку ділянку можна виділити із земель запасу і резерву. Проте на сьогодні переважна їх більшість перебуває у довгостроковій оренді.
Та вихід є, але нам потрібна допомога громадських об’єднань учасників АТО. Зокрема, їм необхідно зібрати списки учасників АТО, які бажають і ще не скористалися правом отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства. Це для того, щоб точно знати, скільки чоловік і з якого населеного пункту бажають отримати наділи. Сформувати списки через військкомат ми не можемо, оскільки там не знають, хто вже скористався правом отримати землю, а хто ні. Також є випадки, коли хлопці призивалися із сусідніх районів, хоча постійно проживають у нас, або навпаки.
Затим можна проводити перемовини з керівниками сільгосппідприємств, щоб вилучити з їхнього користування необхідну частину орендованих земель запасу і резерву. Деякі попередні домовленості вже є. Коли хлопці оформлять ділянки, то зможуть або здати їх в оренду тим же сільгосппідприємствам, або працювати на цій землі. Проте весь шлях оформлення документів учасникам АТО доведеться пройти самотужки. Зі свого боку ми будемо сприяти вирішенню цих проблем та надавати консультативну допомогу. Але ні районна рада, ні райдержадміністрація на сьогодні не розпоряджається землями запасу.
Яка процедура оформлення землі

– Коли знайдемо вільні ділянки, учасники АТО мають особисто зібрати всі документи, – уточнює Григорій Герасименко. – Після вони зможуть отримати ділянку для ведення особистого селянського господарства в розмірі не більше двох гектарів, для ведення садівництва – до 0,12 га, для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у селах – до 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, містах – до 0,1 га. Важливо, що отримати ділянку можна безплатно в межах норм за кожним цільовим призначенням один раз.
Спочатку подається клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування ділянки. До клопотання прикріплюється завірена копія посвідчення учасника бойових дій чи довідка про участь в АТО.
Залежно від цільового призначення земельної ділянки документи подаються в різні установи. Так, для ведення особистого селянського господарства чи садівництва потрібно звернутися до Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області. Якщо ж учасник АТО хоче мати землю для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, то документи подаються до органів місцевого самоврядування: у сільські, селищні, міські ради. Результатом має стати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Термін розгляду – один місяць.
Наступний крок – розроблення проектної документації. З дозволом на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки учасник АТО йде до розробника документації з землеустрою. Із землевпорядною організацією необхідно домовитися про вартість, строки виконання робіт і укласти відповідний договір. Послугу з розроблення проектної документації суб’єкти господарювання надають платно. Крім того, Земельний кодекс України встановлює обов’язковість погодження меж земельної ділянки з власниками та користувачами суміжних ділянок при проведенні кадастрових зйомок.
Після розроблення проект погоджується. Так, проект відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення підлягає погодженню в територіальних підрозділах Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області. У разі відведення земельної ділянки, на якій планується будівництво, крім погодження з органами Держгеокадастру, необхідно надати погодження органу містобудування та архітектури.
Після цього на руки мають видати розроблений та погоджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Строк розробки документації – за домовленістю відповідно до договору, але до шести місяців; строк погодження – 10 днів.
Третій крок – реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі. Для цього заявник звертається з заявою, копією документа, що посвідчує особу, копією документа про присвоєння податкового номера, погодженим проектом відведення земельної ділянки у паперовій та електронній формі до центру надання адміністративних послуг. Там мають надати відповідний витяг із Державного земельного кадастру. Термін – 14 днів.
Затим необхідно звернутися з клопотанням до органу, що видавав дозвіл на розроблення проекту землеустрою, для отримання рішення про затвердження документації землеустрою. Його мають видати протягом 14 днів.
Завершальним етапом має стати реєстрація права власності. Таку реєстрацію проводять територіальні підрозділи реєстраційної служби Головного управління юстиції за місцем розташування ділянки. Це мають зробити також за 14 днів.
Записав Андрій Грудницький
Переглядів: 705 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук