"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Грудень » 15 » Як нас лікуватимуть після 1 січня?
15:21
Як нас лікуватимуть після 1 січня?

У жовтні парламент ухвалив урядовий законопроект щодо медичної реформи, яка має стартувати з 2018 року. У документі прописані лише базові принципи. Наразі не визначені списки послуг, які повністю або частково оплачуватиме держава, не опублікований прейскурант медичних послуг та багато іншого. Та рано чи пізно, зміни настануть.

Про новації у системі охорони здоров’я розмова з головним лікарем Ічнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксаною Денисенко.
– Чого чекати від медреформи?
– Згідно із Законом «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» основні зміни відбудуться у первинній ланці медичної допомоги. До цього буде створена Національна служба здоров’я України, яка одноосібно виконуватиме функції оплати, контролю та вибору медичних послуг. Тоді має запрацювати нова модель фінансування охорони здоров’я. За нею працюватимуть сімейні лікарі, терапевти, педіатри. Всі дані пацієнтів будуть занесені до електронної системи e-Health. 2018-2019 роки будуть перехідними з реформування первинної ланки.
На інших рівнях – вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) – нову модель запровадять поступово до 2020 року. З 2020-го вся медична допомога надаватиметься лікарями загальної практики сімейної медицини. Педіатрів і терапевтів «на первинці» не буде. Вони мають перенавчитися і пройти спеціалізацію по сімейній медицині.
Оскільки з 1 січня 2018 року зміни фінансування у первинній ланці не передбачені, ми працюватимемо за старою системою. Наступного року планується лише збільшити фінансування на людину з 250 до 370 гривень на рік, але, повірте, це дуже мало. На медицину повинно виділятися мінімум п’ять відсотків від валового доходу.
Цьогоріч ми закупили оргтехніку для кожного лікаря (12 комп’ютерів на 179 тис. грн.), підключили всі лікарські амбулаторії до мережі Інтернет та зареєстрували Ічнянський ЦПМСД в електронній системі e-Health. Наразі тривають роботи щодо підключення кожної амбулаторії та лікарів до цієї системи.
– Тобто з 1 січня 2018-го ічнянцям ще не треба обирати свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра?
– Наступного року установи охорони здоров’я будь-якої форми власності та ФОПи (лікарі зможуть працювати фізичними особами підприємцями, займатися приватною практикою) укладуть декларацію з Національною службою здоров’я України. Після цього кожен житель району зможе обрати свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Укласти з ним декларацію можна незалежно від місця проживання та від того, де працює лікар: у поліклініці, амбулаторії, приватній клініці чи має власну практику. Декларація пацієнта з лікарем є безстроковою. Пацієнт може переукласти її з іншим лікарем, навіть на другий день після підписання, якщо до цього розірве попередній договір. Лікар не має права відмовитися підписувати договір, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму 2000 осіб. Підписувати договір на медичне обслуговування з кількома лікарями одночасно не можна.
30 листопада на засіданні Української асоціації сімейної медицини в Києві представники Міністерства охорони здоров’я наголошували, що декларацію (договори) на медичне обслуговування з населенням можна укладати до кінця 2019 року. Наразі сімейні лікарі вже ведуть попередній запис у себе в кабінетах.

– З яким лікарем укладати договір, якщо в сім’ї є дорослі і діти?
– Кожен член родини може укласти окрему декларацію. Дорослі обиратимуть сімейного лікаря або терапевта, для дитини – педіатра або сімейного лікаря.
– Якщо пацієнт не підписав договір, йому можуть відмовити у медичній допомозі?
– Зараз, у перехідний період до 2020 року, такому хворому ніхто не відмовить. Та надалі йому надаватимуть лише екстрену невідкладну медичну допомогу.
– До кого звертатися, якщо лікар, з яким укладено угоду, у відпустці?
– Такого механізму ніде ще не прописано. – Якщо людина уклала договір з ічнянським сімейним лікарем, а навчається чи працює за межами району і раптом захворіла. Де її лікуватимуть?
– Хворий може звернутися або в екстрену медичну допомогу за місцем його перебування, або до свого сімейного лікаря, з яким укладено договір.
– Міністерство охорони здоров’я планує, що лікарі можуть бути фізичними особами підприємцями, займатися приватною практикою, а хто видаватиме лікарняні?
–Їх може видавати тільки лікар, який працює в бюджетній установі. Як буде оплачуватися листок непрацездатності по Фонду соціального страхування і чи взагалі оплачуватиметься – на сьогодні це питання не врегульоване.
– Якщо лікар не набере на обслуговування до двох тисяч пацієнтів, чи вплине це на його зарплату?
– До хорошого лікаря люди йтимуть, і він набере собі встановлену МОЗом кількість пацієнтів. А до лікаря з не зовсім доброю репутацію люди не записуватимуться. Заробітна плата обраховуватиметься відповідно до кількості пацієнтів. Тому між лікарями буде жива конкуренція. Хоча дві тисячі пацієнтів – це багато. Нині у сільській місцевості обслуговуються до 1200 пацієнтів, у місті – до 1500.
– Чи залишаться вузькі спеціалісти при поліклініці? Як до них потрапити на прийом і чи будуть їхні послуги платними?
– З 2020 року вузькі спеціалісти залишаються на вторинному рівні, тобто у ЦРЛ. Вони прийматимуть пацієнтів тільки за направленням сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. Чи будуть послуги вторинної ланки платними, поки що не відомо. До 2020 року вузькі спеціалісти у поліклініці райлікарні працюватимуть, як і раніше. А ФАПи є і будуть закладами первинної ланки.
– Оксано Миколаївно, люди налякані, що медицина стане занадто дорогою, половину лікарень закриють, а села залишаться без лікарів. Що скажете?
– За новою реформою пропонується дві моделі фінансування: державні кошти та внески пацієнтів. На одну людину в рік держава виділятиме 370 грн., пацієнти за рік платитимуть 210 грн. Ці кошти йтимуть на зарплату лікарів, обстеження хворих, оплату комунальних послуг тощо. Жодних скорочень у реформі «первинки» не передбачено. У законі не йдеться про закриття лікувальних закладів чи скорочення медперсоналу. Говорити про це зарано. На сьогодні закон ще не підписаний Президентом, багато аспектів реформи не врегульовані.

Після реформи бюджетним коштом рятуватимуть людей в екстрених ситуаціях. Наприклад, у випадках гострого серцевого нападу, інсульту, апендициту, перелому, термінової операції чи будь-якої загрози для життя. Також надаватимуть первинну допомогу педіатри, терапевти, сімейні лікарі, які працюють у поліклініках, амбулаторіях або мають приватну практику. Гарантовано безкоштовною має бути паліативна допомога (для невиліковних пацієнтів, перш за все надання адекватного знеболювання), медична допомога дітям до 16 років, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, а також лікування учасників АТО.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора

Переглядів: 459 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук