"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 4 » Як купити дешеву електрику?
14:08
Як купити дешеву електрику?
З 1 вересня електроенергія для населення стала коштувати 71,4 копійок за кіловат при обсягу споживання до 100 кВт. З 1 березня наступного року вона коштуватиме 90 коп. Постійне підвищення цін на електрику вже змусило багатьох людей спершу відмовитися від звичайних ламп і перейти на лампи «денного» світла, а потім і на світлодіодні.
Здається все, лишилося тільки не вмикати освітлення. Однак є менш кардинальний засіб економії – встановити дво- чи тритарифний (зонний) електролічильник. Вони відстежують споживання електроенергії за тарифами, диференційованими за періодами часу. Зокрема, двотарифний лічильник рахує споживання електрики з 23-ї до 7-ї ранку як нічний тариф та з 7 до 23 як денний. В цей час вартість кіловата становить відповідно 50% або ж 100% вартості. У тритарифного лічильника доба розбита відповідно на три тарифи: нічний (23.00 до 7.00 – 40% вартості), напівпіковий (7.00-8.00; 11.00-20.00; 22.00-23.00 – повна вартість) та піковий (з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00 – 150% вартості). Як бачимо, зекономити можна в той час як більшість людей вже лягли спати – з 23-ї до 7-ї години. У цей час вигідно користуватися пральною машиною, хлібопічкою, мультиваркою, сушаркою овочів, праскою, посудомийкою. Найбільш привабливим є двотарифний облік, оскільки тритарифний більше націлений для роботи з електричною системою опалення.
Як встановити багатозонний лічильник?
Отримати дешеву електрику насправді просто, якщо тільки ви не збираєтеся використовувати її для опалення будинку. Принаймні в цьому мене переконали консультаційному центрі «Чернігівобленерго», до якого я звернувся за телефоном гарячої ліні 0-800-210-310 (безкоштовно для стаціонарних та мобільних телефонів в межах України).
Отож, перш за все необхідно придбати лічильник, який має функцію програмування під багатотарифність. Вартість рекомендованих «Чернігівобленерго» від 1000 гривень. Потім лічильник необхідно запрограмувати. Займається цим служба засобів обліку електричної енергії ПАТ «Чернігівобленерго» за адресою: м. Чернігів, вул. Ціолковського, 20. Опісля запрограмований лічильник має встановити РЕМ, до якого необхідно звернутися з відповідною заявою. Розрахунки за диференційованими в часі тарифами здійснюватимуться після внесення відповідних змін до договору про користування електричною енергією. Про це також слід написати заяву до РЕМу. Загалом, як пояснили в консультаційному центрі обленерго, не враховуючи ваших транспортних витрат до Чернігова та вартості лічильника, вся процедура має обійтися не більше, ніж в 200 гривень.
А от якщо раптом закортіло користуватися електроопаленням та ще й отримати на нього субсидію, то тут можуть виникнути проблеми. Справа в тому, що електроопалення в такому разі має бути узаконене. Біганини та витрачених коштів буде більше, ніж отриманого задоволення від появи додаткового опалення. Потрібно внести зміни в проект будинку, погодити збільшення потужності, ввести в експлуатацію реконструйований будинок, надати на нього технічний паспорт, право власності. Та, скоріше за все, встановити електроопалення не вийде, адже реалії такі, що потужності вуличної електромережі може просто не вистачити і погодження на збільшення потужності ніхто не дасть.
Андрій Грудницький
Переглядів: 465 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук