"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Грудень » 8 » Як докупити стаж
14:26
Як докупити стаж
Добровільна участь осіб у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування передбачена Законом “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” з 2004 року. Тобто в періоди після 1 січня 2004 року, коли страховий стаж зараховується лише за умови сплати страхових внесків, людина, яка не належала до категорії застрахованих осіб (наприклад, офіційно на території України не працювала або працювала неофіційно), може звернутися до органів фіскальної служби та укласти відповідний договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування згідно з нормами статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Законом передбачено два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування:
- протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь, але не менше одного року. Тобто людина, укладаючи цей договір, зобов’язується щомісяця, протягом не менше року від дати укладання договору, сплачувати єдиний внесок. І кожен місяць, за який сплачено внески, зарахується до страхового стажу;
- одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (починаючи з 1 січня 2004 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладання договору. Наприклад, у 2010-2013 роках людина не працювала, не належала до категорії застрахованих осіб та хоче укласти договір про одноразову сплату внесків за ці 36 місяців. Сума внеску, який має бути сплачено, не може бути меншою ніж мінімальний внесок на момент укладання договору. У 2017 році мінімальний внесок становить 704 грн. – це 22% від мінімальної зарплати в розмірі 3200 грн. Тобто за кожен місяць страхового стажу особа має сплатити 704 грн., а за 36 місяців – 25 344 грн.
Важливо! Докупити можна лише загальний страховий стаж. Не можна докупити спеціальний стаж, наприклад, стаж шахтаря, металурга, вчителя чи лікаря.
З 1 січня 2018 року сума сплаченого єдиного внеску за договором про одноразову сплату за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2.
Ірина Пітель, начальник Борзнянського об’єднаного управління ПФУ
Переглядів: 449 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук