"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 21 » Із восьми випадків раку грудей чотири – останньої стадії
14:11
Із восьми випадків раку грудей чотири – останньої стадії
20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Наша розмова з лікарем-онкологом Ічнянської ЦРЛ Валентиною Іванченко.
– Валентино Андріївно, наскільки загрозливою є ситуація в жіночій онкології?
– Онкозахворювання з кожним роком частішають. А рак грудної залози у структурі онкопатології жінок займає одне з перших місць. Як і у всьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає – в середньому на 1-2% за рік. Вдумайтеся: кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози, і щогодини від нього вмирає жінка. Щорічно це грізне захворювання забирає життя 7,5 тис. українських жінок.
– У нашому районі спостерігаються такі ж небезпечні тенденції?
– За минулий рік у нашому районі зареєстровано п’ять випадків раку молочної залози у жінок. Хворобу на ранніх стадіях виявлено у чотирьох, в однієї – рак IVстадії. За 9 місяців цього року вже взято на облік вісім, але насторожує те, що у чотирьох виявлено занедбаний рак.
– Чи можна вберегтися від нього?
– Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших – низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози – жінки. Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; паління.
– А є фактори, які б знижували рівень захворюваності?
– Основним і дієвим чинником є своєчасне обстеження. На жаль, саме пізнє виявлення цього захворювання є однією з головних причин того, що в Україні, в т.ч. і в нашому районі, залишається високим рівень смертності від раку молочної залози, а в світі він неухильно знижується. Через затримку в лікуванні половина хворих помирає вже протягом першого року.
– Загально відомо, що діагноз рак молочної залози – ще не вирок. Після успішного лікування жінки живуть роками…
– Так. Тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби і правильно проведеного лікування – понад 25 років.
– Підведемо підсумок нашої розмови. Отже, до якої поради найперше повинні дослухатися жінки?
– Найголовніше, що мають усі знати, це регулярно обстежуватися. Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання, є самообстеження молочних залоз; клінічне обстеження молочних залоз; мамографія. З метою уточнення діагнозу лікар може призначити також деякі інші обстеження.
Ніна Наливайко
Переглядів: 405 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук